Különös jel érkezett az űr mélyéről, és ez mindent felforgathat

teleszkóp, gyors rádiókitörés, FRB
Vágólapra másolva!
Rejtélyes, ismétlődő rádiójelek érkeztek az űr mélyéről. Ez volt az ötödik olyan gyors rádiókitörés (Fast Radio Burst, FRB), aminek a galaxisát azonosítani tudták a szakemberek. Forrása miatt azonban lehetséges, hogy újra kell gondolni mindazt, amit ezekről a szignálokról tudunk.
Vágólapra másolva!

A most észlelt FRB-k egy tőlünk 500 millió fényévre található spirálgalaxisból érkeztek, így eddig ez a legközelebbi ismétlődő rádiókitörés, aminek az irányát nagy pontossággal meg tudták határozni. Ráadásul az esemény helyszíne egy, a miénkhez hasonló csillagváros. A forrás átmérője hét fényév, és aktívan keletkezhetnek benne a csillagok.

„Ennek a kitörésnek a forrása nemcsak a korábban lokalizált ismétlődő FRB-k keletkezésének helyétől, de az összes eddig tanulmányozott gyors rádiókitörés kiindulópontjától is drasztikusan eltér" – nyilatkozta Kenzie Nimmo, az Amszterdami Egyetem csillagásza.

Lehetséges, hogy az FRB-k forrásai nagyobb csoportosulásokat alkotnak a világegyetemben, és specifikus feltételek szükségesek ahhoz, hogy láthassuk őket" – tette hozzá.

Illusztráció Forrás: OzGrav, Swinburne University of Technology.

A gyors rádiókitörések az univerzum legtitokzatosabb jelenségei közé tartoznak. Gyorsnak nevezik őket, mivel jeleik rövidek, alig néhány milliszekundumosak, rádióteleszkópokkal tudják érzékelni őket.

Ez alatt a rövid idő alatt azonban annyi energiát bocsátanak ki, mint 500 millió Nap együttvéve.

Az eddig észlelt legtöbb gyors rádiókitörés egyszeri esemény volt, ami miatt nagyon nehéz a forrásgalaxisukat meghatározni (idáig mindössze három alkalommal sikerült a bravúr). Csupán az elmúlt években jutottunk el oda, hogy az első ismétlődő gyors rádiókitöréseket detektálni tudjuk, 2017-ben pedig sikerült az egyikük keletkezésének helyét is azonosítani.

Forrás: Danielle Futselaar

2018-ban jelentették be kanadai tudósok, hogy a CHIME rádióteleszkóp-hálózattal újabb nyolc erőteljes, ismétlődő FRB-t sikerült rögzíteniük, számuk ezzel már 10-re emelkedett. Közülük az egyik szignál az FRB 180916.J0158+65 (rövidítve FRB 180916) katalógusjelet kapta.

2019-ben egy nemzetközi kutatócsoport az Európai Nagyon Hosszú Bázisvonalú Interferometria Hálózat nyolc teleszkópjának segítségével utánkövetéses vizsgálatokat végzett.

Az analízis keretében további négy jelet azonosítottak az FRB 180916 irányából, így végül mostanra sikerült "térképre tenni" a kitörés forrását, az SDSS J015800.28+654253.0 jelzésű spirálgalaxist.

A cikk folytatódik, lapozzon a következő oldalra!