Frászt kaptak, mikor meglátták, mit művelt a pók a háziállattal

Vágólapra másolva!
Egy dél-afrikai férfi meg akarta mutatni újdonsült barátnőjének egyik kedvenc halát, Kleót, ám az nem a jól megszokott helyén, a kerti tóban úszkált, hanem egy pók csáprágójának szorításában csüngött élettelenül.
Vágólapra másolva!

A férfi azonnal előkapta a fényképezőgépét és megörökítette az esetet. A halat elejtő pók az úgynevezett csodáspókfélék közé tartozott.

E család képviselői félig-meddig vízi életmódra rendezkedtek be: képesek a víz alá merülni és a víz felszínén közlekedni. Étlapjukon gyakran szerepelnek halak, így nem mondható egyedinek a mostani eset.

A PLOS ONE folyóirat ide vágó cikke szerint a pókszabásúak osztályának 109 családjából 8-ról ismert, hogy kisebb halakat zsákmányol. Elülső lábaikat a vízfelszínhez érintik, míg hátsó lábaikkal növényhez vagy kőhöz rögzítik magukat. A víz egyfajta hálóként szolgál, a pók az elülső lábaival érzi a leendő áldozata által keltett apró fodrozódásokat. Amikor a préda elérhető közelségbe kerül, a pók kikapja a vízből, mérget juttat a szervezetébe, majd a szárazföldre vonszolja.

Lenyűgöző adat, de Kleó testmérete támadójának legalább kétszerese volt. Ugyanakkor egyes pókfajok náluk ötször termetesebb halakat is meg tudnak ölni.