Újfajta koronavírus okozta a tüdőgyulladással járó járványt a közép-kínai Vuhanban - jelentette csütörtökön a CCTV kínai állami televízió.

A koronavírusok új törzsét azonosították

A tudósítás szerint orvosszakértők az egyik betegtől vett mintából nyerték ki a vírus genetikai szekvenálásának adatait, s ennek segítségével további 15 páciensnél azonosították ugyanazt a vírust.

A koronavírusok légzőszervi és hastáji megbetegedéseket okozhatnak,

és cseppfertőzéssel terjedhetnek.

Koronavírus mikroszkópos képeForrás: Wikimedia Commons

Az atípusos tüdőgyulladás (SARS), illetve a közel-keleti légzőszervi tünetegyüttes (MERS) okozói is koronavírusok, de a vuhani egészségügyi hatóságok még vasárnap leszögezték: a mostani megbetegedések esetében nem a fentiek valamelyikéről van szó.

Elsősorban Kínában terjed az új járvány

A tévériport szerint a szakértők következő lépésben a vírus viselkedését és az általa okozott klinikai tüneteket vizsgálják majd.

Maszkot viselő kínai turista a szöuli Gjongbok Palotánál. Az elmúlt napokban 18 dél-koreai fertőződött meg a MERS-vírussalForrás: MTI/EPA/YONHAP NEWS/-------------------

A vuhani egészségügyi hatóságok vasárnapig összesen 59 fertőzöttről számoltak be,

de Hongkongban és Dél-Koreában is jelentkeztek a fertőzésre utaló tünetek

olyan embereknél, akik a közelmúltban Vuhanban jártak.

A brit egészségvédelmi ügynökség által közreadott kép az új koronavírusról,Forrás: AFP/British Health Protection Agency

A tüdőgyulladással járó járvány komoly aggodalmat váltott ki Kínában és Hongkongban, ahol 2002 és 2003 között a SARS-járvány következtében több mint 700 ember veszítette életét.

(Forrás: MTI)