Az alagsorban bukkantak a függetlenségi háború egykori hőseire

Ridgefield-i csata
A Ridgefield-i csatában a brit csapatok diadalmaskodtak
Vágólapra másolva!
Egy családi ház rekonstrukciója során a meglepett építőmunkások három csontvázra bukkantak Ridgefieldben. A régészek szerint nagy valószínűséggel az amerikai függetlenségi háborúban elesett katonák emberi maradványai kerültek elő, ám az egyelőre rejtély, hogy melyik oldalon harcolhattak.
Vágólapra másolva!

A Ridgefield-i csata helyszínének közelében található

Egyelőre sok a kérdés a decemberben előkerült emberi maradványok eredete körül, ám az bizonyos, hogy a Connecticuti állambeli Ridgefieldben található, 1790-ben épült ház tulajdonosai nagyon meglepődtek, amikor betonozás közben három csontvázra bukkantak.

A Ridgefield-i csatában a brit csapatok diadalmaskodtak Forrás: Wikimedia Commons

– mondta Nicholas Bellantoni, régész professzor a LiveScience tudományos online portálnak. – Tény, hogy maga a ház az 1777-es Ridgefield-i csata helyszínének közelében található, ahol a brit csapatok legyőzték a függetlenségi milíciákat.

Bár az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériuma szerint összesen 4 435 amerikai halt meg az összecsapásokban, eddig rendkívül ritkán kerültek elő a nyolc éves konfliktusban harcolók emberi maradványai.

Az amerikai függetlenségi háború nyolc éve alatt több ezer katona esett el Forrás: Wikimedia Commons

A történészek azonban emlékeztettek, hogy mind az amerikaiak, mind a britek Ridgefieldben temették el halottaikat.

A csontvázak ráadásul körülbelül 1,2 méteres mélységben hevertek a föld felszíne alatt, amelyből a szakemberek arra következtettek, hogy a három férfi valószínűleg a csatában hunyt el, akiket csak később, sietve temették el.

Nem találtak traumára utaló jeleket

A csontvázak mellett a régészek több sárgarézből és ónból készült gombot is találtak, amelyek talán segíthetnek azonosítani az egykori katonákat. Ezek azonban az elmúlt több mint kétszáz évben jelentősen korrodálódtak és rozsdásodtak, tehát egyelőre csak kevés információval szolgálhatnak.

A Quinnipiac Egyetemen vizsgálják a koponyákat Forrás: John Hassett Photography

– magyarázta Nicholas Bellantoni, aki felvetette, hogy a három férfi talán nem is katonaként szolgált.

A csontokat most számítógépes tomográfiai vizsgálatnak vetik alá, majd a Connecticuti Egyetem, a Quinnipiac Egyetem, a Yale Egyetem, a Floridai Egyetem és a Kaliforniai Egyetem segítségével végzik a további elemzéseket.

– tette hozzá Jaime Ullinger, a Quinnipiac Bioanthropology Research Institute antropológiai docense. – A kémiai elemzések segítségével azt is megtudhatjuk, hogy hol születtek és hol élhetek ezek az egyének.