Egy családi ház rekonstrukciója során a meglepett építőmunkások három csontvázra bukkantak Ridgefieldben. A régészek szerint nagy valószínűséggel az amerikai függetlenségi háborúban elesett katonák emberi maradványai kerültek elő, ám az egyelőre rejtély, hogy melyik oldalon harcolhattak.

A Ridgefield-i csata helyszínének közelében található

Egyelőre sok a kérdés a decemberben előkerült emberi maradványok eredete körül, ám az bizonyos, hogy a Connecticuti állambeli Ridgefieldben található, 1790-ben épült ház tulajdonosai nagyon meglepődtek, amikor betonozás közben három csontvázra bukkantak.

A Ridgefield-i csatában a brit csapatok diadalmaskodtakForrás: Wikimedia Commons

Egyelőre semmiben sem lehetünk teljesen biztosak – mondta Nicholas Bellantoni, régész professzor a LiveScience tudományos online portálnak. – Tény, hogy maga a ház az 1777-es Ridgefield-i csata helyszínének közelében található, ahol a brit csapatok legyőzték a függetlenségi milíciákat.

Bár az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériuma szerint összesen 4 435 amerikai halt meg az összecsapásokban, eddig rendkívül ritkán kerültek elő a nyolc éves konfliktusban harcolók emberi maradványai.

Az amerikai függetlenségi háború nyolc éve alatt több ezer katona esett elForrás: Wikimedia Commons

A történészek azonban emlékeztettek, hogy mind az amerikaiak, mind a britek Ridgefieldben temették el halottaikat. A csontvázak ráadásul körülbelül 1,2 méteres mélységben hevertek a föld felszíne alatt, amelyből a szakemberek arra következtettek, hogy a három férfi valószínűleg a csatában hunyt el, akiket csak később, sietve temették el.

Nem találtak traumára utaló jeleket

A csontvázak mellett a régészek több sárgarézből és ónból készült gombot is találtak, amelyek talán segíthetnek azonosítani az egykori katonákat. Ezek azonban az elmúlt több mint kétszáz évben jelentősen korrodálódtak és rozsdásodtak, tehát egyelőre csak kevés információval szolgálhatnak.

A Quinnipiac Egyetemen vizsgálják a koponyákatForrás: John Hassett Photography

Az előzetes vizsgálatok során nem találtunk traumára utaló jeleket – magyarázta Nicholas Bellantoni, aki felvetette, hogy a három férfi talán nem is katonaként szolgált.

A csontokat most számítógépes tomográfiai vizsgálatnak vetik alá, majd a Connecticuti Egyetem, a Quinnipiac Egyetem, a Yale Egyetem, a Floridai Egyetem és a Kaliforniai Egyetem segítségével végzik a további elemzéseket.
A csontok és a fogak analízise számos információt szolgáltathat többek között arról, hogy kik voltak ezek az emberek, milyen esetleges betegségekben szenvedtek vagy hogy elégséges volt-e a táplálkozásuk – tette hozzá Jaime Ullinger, a Quinnipiac Bioanthropology Research Institute antropológiai docense. – A kémiai elemzések segítségével azt is megtudhatjuk, hogy hol születtek és hol élhetek ezek az egyének.