Annak ellenére, hogy egyre többen érdeklődnek a vegetáriánus vagy vegán táplálkozás iránt, talán még soha nem volt soha ennyire nehéz kiiktatni a húst az étrendünkből. Az angliai Bath Egyetem kutatói által végzett felmérés szerint a férfiak és a nők egyaránt, széles körben támogatják a vegetarianizmust és a növényi alapú étrendet „etikusabb", „környezetbarátabb" és „egészségesebb" alternatívának tekintik, mégsem tudják vagy szeretnék beiktatni az életükbe.

A pozitív hozzáállás mellett még mindig sok a „de"

A rendkívül pozitív hozzáállás ellenére az emberek nagyon is nehézkesnek és kellemetlennek találják a vegetarianizmust, tehát azt a táplálkozási gyakorlatot, amelynek követője bármilyen állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását elveti.

Az angliai Bath Egyetem kutatói most azonosították azokat a fő akadályokat is, amelyek megakadályoznak minket ebben: ezek az íz, az ár és a kényelem.

A növényi alapú táplálkozás népszerűsége széles körben terjedForrás: Thinkstock

 A Sustainability tudományos folyóiratban közzétett tanulmány során ezer, átlagosan 34 éves, húsfogyasztó önkéntest kérdeztek meg a vegetarianizmus és a vegán étrend kapcsán. A megkérdezettek 73 százaléka szerint a vegetarianizmus „etikus", 70 százalékuk szerint jó a környezet számára, 60 százalékuk „társadalmilag elfogadhatónak" tartotta, míg 50 százalék szerint „egészséges".

Az év elején mindig sokan fontolgatják, hogy áttérnek a növényi alapú étrendre, ám ehhez nem elegendő az, hogy valaki egyetért a vegetarianizmus felvetéseivel és tisztában van annak előnyös környezeti és testi hatásaival – magyarázta Chris Bryant, a Bath Egyetem pszichológusa, a tanulmány vezető szerzője.

Ezt támasztották alá a kísérlet eredményei is: válaszadók 80 százaléka állította azt, hogy szerinte az átállás nagyon nehéz, a résztevők 77 százaléka szerint „kényelmetlen", míg 60 százaléka szerint a tisztán növényi alapú ételek nem lehetnek „élvezetesek".

Megfizethető alternatívákat is kínálnak már

Vegetáriánus alatt a hétköznapi szóhasználatban olyan embert értünk, aki nem eszik húst. Szigorú vegetáriánusnak vagy vegánnak azokat nevezzük, akik a hús mellett más, állati eredetű ételt, vagyis tojást és tejterméket sem fogyasztanak.

Egyre többen térnek át a zöldség alapú étrendreForrás: pexels.com

Bár sokan egyetértenek a vegetarianizmus alapelveivel, a legtöbben mégis túl drágának, kellemetlennek tartják és az ízekről való lemondásként tekintenek rá – mondta Bryant. – Noha a kísérleteink során a válaszadók többsége úgy érezte, hogy talán számos pozitív hatással járna a hús kivonása az étrendjéből, mégis túl nehéz lenne ezt meg lépni.

Hozzátette: a probléma kiküszöbölésére a szupermarketek, éttermek és még gyorséttermek is számos, kiváló minőségű és megfizethető árú vegán választékot fejlesztettek ki. Így lehetővé vált az emberek által ismert és kedvelt élelmiszerek közvetlen pótlása, ami talán megkönnyítheti azt, hogy a jövőben kevesebb állati eredetű terméket fogyasszunk. Már ha szeretnénk.