Nem várt sikert és ismertséget hozott a Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2018 novemberében az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével indult kampánya. A Passzold vissza Tesó! használt mobiltelefon visszagyűjtő akció csökkentené a főként a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló illegális koltánbányászatot, ami állatfajok (csimpánzok, gorillák) élőhelyének kipusztításával jár.

A 2018 novemberében az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével indult kampány nem várt sikert és ismertséget hozott a Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesületnek. A kampány egyik célja a használt mobilkészülékek minél nagyobb mennyiségben való visszagyűjtése, amivel másodlagos, etikus nyersanyagot hozunk létre az elektronikai ipar számára, ezzel csökkentve a főként a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló illegális koltánbányászatot, ami állatfajok (csimpánzok, gorillák) élőhelyének kipusztításával, és nemritkán rabszolga- és gyermekmunkával is jár.

Gorilla. (Két faja a Gorilla gorilla és a Gorilla bringei).Forrás: https://www.worldwildlife.org/magazine/issues/spring-2019/articles/wild-mountain-gorilla-numbers-grow-to-more-than-1-000

A másik cél elsősorban a fiatalabb korosztály, de alapvetően a lakosság tájékoztatása, informálása. Ennek érdekében a Jane Goodall Intézet Természet- és Környezetvédelmi Egyesület előadásokat tartott és a kampány ismeretterjesztő anyagait juttatta el a jelentkező gyűjtőpontok számára, ezzel elősegítve a fenntartható, felelős gondolkodást és magatartást, melyek az ENSZ 17 fenntarthatósági céljaihoz is illeszkednek.

A 2019-es kampány számokban kifejezve:
- 37 előadás iskolákban, cégeknél, művelődési házakban, könyvtárakban, rendezvényeken
- 12 lelkes önkéntes
- 550 gyűjtőpont
- 250 000 elért személy
- 5 csatlakozó állatkert
- 47 újságcikk
- 9 rádióinterjú
- 5 tv-interjú
- 1 reklámfilm
- 1 elismerő Delfin-díj
- 2 128 email
- 1 459 kg leadott mobiltelefon

2019 áprilisától bekapcsolódott a KÖVET Egyesület is, akik a körforgásos gazdaság népszerűbbé tételéért dolgoznak. Kapcsolataik segítségével és kampányszakaszok felállításával hatékonyabbá tették a programot. Ettől kezdődően számos zöld szervezet, tanintézmény, kis- és nagyvállalkozás, a magyar gazdaság jelentős résztvevői és állami szervek, intézmények is csatlakoztak a programhoz.

(Forrás: MTI/OS)