Nagy felbontású háromdimenziós városkép készül Plzenről egy európai uniós projekt keretében. A következő három évben alkotják meg Csehország negyedik legnagyobb városának pontos modelljét.

A modell többféle területen lesz majd használható - mondta el Veronika Cholinska, a város információtechnológiáért felelős részlegének szóvivője.

A várostervezés során segíthet megítélni azt, milyen hatással lehet egy új épület a környezetére. A válságos helyzetek elkerülése érdekében nagyobb embertömegek evakuálása is szimulálható a modell segítségével. A történelmi városrész háromdimenziós bemutatása emellett turisztikai célokra és a város népszerűsítésére is bevethető.

Forrás: Wikimedia Commons

A Duet (Digital Urban European Twins) elnevezésű projektben Plzen mellett Athén, Flandria belga régió, valamint a Virtualcitysystems berlini szoftverfejlesztő cég is részt vesz. A projekthez Plzen 150 ezer eurós (48,5 millió forintos) uniós támogatást kap, és ugyanennyit tesz hozzá önmaga is.

A háromdimenziós modellt légi felvételekből állítják össze, melyek egy pixel per öt centiméteres felbontásúak. Ezt egészítik ki a város adatai.