Az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstje várhatóan körbeszállja Földet, és vissza fog térni az ország fölé - figyelmeztettek az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kutatói kedden.

Színes naplementét és ködös égboltot okoz Dél-Amerikában

Műholdfelvételek segítségével a NASA szakemberei december vége óta tanulmányozzák az Ausztráliából terjedő füst és aeroszolok terjedését.
Január 8-áig a füst már félúton járt a Föld körül, elsodródott Dél-Amerika felett, ahol ködös égboltot és színes naplementéket, napfelkeltéket idézett elő - olvasható a NASA Goddard Központjának közleményében. 

Kilátás a Cook-hegyről az elmúlt napokban és egy tiszta napon.Forrás: https://www.bbc.com/news/world-asia-50969488

Az ausztráliai tüzek füstje Új-Zélandon is súlyos légszennyezést idéz elő,

és sötétre színezte a szigetország hegyeit takaró havat

- idézte a NASA legújabb közleményét a CNN hírportálja.
A perzselő hőség páratlan körülményei együtt a térséget uraló szárazsággal "szokatlanul nagyszámú tűzviharfelhőt idéztek elő.

Az ausztál bozóttüzek füstje sötétre színezte az új-zélandi havat.Forrás: https://www.bbc.com/news/world-asia-50969488

Ezek segítik a füst feljutását a sztratoszférába, több mint 16 kilométer magasságba, és ha oda eljut, a füst képes több ezer kilométert megtenni forráshelyétől, és

hatással lenni a légköri viszonyokra szerte a világon

- írták a kutatók.Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek eddig mintegy 28 ember életét követelték, és kétezer otthont pusztítottak el, hatalmas kár keletkezett az élővilágban, akár egymilliárd állat is elpusztulhatott, és sűrű füst borította be a nagyvárosokat.

(Forrás: MTI)

Az alábbi videón az ausztrál bozóttüzek okozta légszennyezett Új-Zéland látható.