Emuk költöztek be egy nyugat-ausztrál kisvárosba

2020.01.15. 12:53

Emuk költöztek be egy nyugat-ausztráiai kisvárosba az elmúlt néhány hónapban. Tömegével bukkannak fel az utcákon, parkokban, kertekben a nap minden órájában.

Úgy vélik, a világ második legnagyobb testű madarát Nannup városka friss zöld füve és növényzete vonzotta leginkább a környező vidék szokatlan szárazsága elől menekülve.

"Az elmúlt hat hónapban jelentek meg, kicsit zavaróak a házak kertjeiben és a közterületeken, mert ott végzik a dolgukat is. Majdnem egész életemben itt éltem, és soha nem láttam még ekkora csordát. Egyértelmű, hogy a számuk nem csökken" - mondta az ausztrál televízióban Tony Dean, a város és a környező vidék tanácsának elnöke.

Noha azt tervezték, hogy eltávolítják az utcákról az állatokat, úgy tűnik, a város lakói jobban szeretnék, ha maradnának.Forrás: abc.net

Nemrég egy motoros összeütközött a futómadárral és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy helikopterrel kellett kórházba szállítani. "A város fő közlekedési útvonalát veszélyessé teszi az a húsz emu, amely rajta kószál, a motoros esete is ezt mutatja" - mondta Dean. Noha azt tervezték, hogy eltávolítják az utcákról az állatokat, úgy tűnik, a város lakói jobban szeretnék, ha maradnának.

"Vendégeink szeretik látni, ahogy mászkálnak, én magam pedig senkit sem ismerek, aki itt lakik és azt akarja, hogy tegyék ki őket. Leszednek pár gyümölcsöt a fákról, hagynak maguk után ezt-azt, mint minden állat, de nem okoznak gondot" - mondta Julie May, a város lakókocsiparkjának vezetője.
A városban olyan erős az emupárti hangulat, hogy Dean a nyugat-ausztráliai vadvédelmi hatóság biodiverzitási és állatvédelmi osztályához fordult tanácsért.

"Szerintem maradni fognak, mivel nem fogjuk erővel eltávolítani őket, ezért meg kell tanulnunk együtt élni velük. Ha valaki emuval találkozik a városban, ne közelítsen, mert területvédő és elég agresszív is. Aki tudja, kapja fel a kerti locsolócsövet és spriccelje le, ettől elszalad" - magyarázta Dean.
Az emu Ausztrália egyik ikonikus állata, a vörös óriáskenguruval együtt tartja az ország pajzsát a címerben. 150-190 centiméteresre is megnő, súlya 30-60 kilogramm.