A Föld magjának szélén két gigantikus foltot figyeltek meg a szakemberek. Ezek ultraforró régiók, és gyakorlatilag ez az egyetlen dolog, amiben a kutatók biztosak.

A titokzatos foltok a Föld két ellenkező részén helyezkednek el: az egyik Afrika, a másik a Csendes-óceán közepének mélyén található. A jelenségre a tudósok akkor figyeltek fel először, amikor bolygónk belsejét térképezték fel.

Egyelőre senki sem tudja, mi okozza az anomáliákat, elméletek ugyanakkor léteznek. Az egyik szerint csupán masszív, forró feláramlásokról van szó, egy másik teória ugyanakkor úgy véli, olyan karakterisztikái vannak a képződményeknek, amik alapján többek annál, hogy a mag átlagosnál forróbb régiói legyenek.

A legújabb bizonyítékok a második felvetést látszanak alátámasztani: a tudósok olyan egyedi kőzeteket és izotópokat találtak a foltok környékén feláramló magmában, amik a Föld egyetlen másik részén sem találhatók meg.

Egy Földnek ütköző égitest maradványai?

Kutatók egy csoportja szerint lehetséges, hogy ezek a forró pontok egy ősi, bolygónknak csapódó objektum töredékei.

Ez olyan mintha lenne az égen valami és azt kérdeznénk: ez a Hold? Majd az a válasz érkezne, hogy nem. Talán a Nap? Az sem. Akkor mégis mi? Fogalmunk sincs" nyilatkozta a Quanta című tudományos magazinnak Vedran Lekić , a Marylandi Egyetem szeizmológusa.

(Quanta\Futurism)