Húsz év után ismét gyilkos bálna tetemét vetette partra a víz Angliában. A fiatal hím testére a Wash tengeröböl belső mocsaras vidékén találtak rá.

A Londoni Zoológiai Társaság vizsgálata alapján a tengeri ragadozó nagyjából egy hete pusztulhatott el, teteme az árapály miatt kerülhetett a szárazföld belsejébe – írja az IFL Science. Habár Skócia partvidékén léteznek stabil orka populációk, Nagy-Britannia délebbi vidékein egyáltalán nem számítanak megszokottnak. 

A tetemből szövetmintákat vettek a szakemberek. Elmondásuk alapján az állat külsején már egyértelműen látszanak a bomlás jelei, szervei azonban viszonylag épnek mondhatóak. Fogai alapján fiatal hímről lehet szó, testhossza elérte a 4,5 métert. További genetikai vizsgálatok kideríthetik, mely populációból származik az egyed, miket fogyaszthatott, és került-e szervezetébe valamilyen mérgező anyag.

Forrás: ZSL-CSIP

Habár az állat gyomrában találtak nagyobb műanyagdarabokat, a kutatók szerint nem ezek okozták a halálát. A gyilkos bálnák a tengerek csúcsragadozói, a legnagyobb veszélyt a poliklórozott bifenilek (PCB-k) jelentik rájuk. Ezek a szennyezőanyagok a zsákmányállatokkal jutnak be a ragadozók szervezetébe. Egyes becslések alapján amennyiben a helyzet nem változik, 30-50 éven belül az orka populációk mintegy fele eltűnhet.