Több mint 430 millió éves skorpiókat azonosítottak az Ohio Otterbein Egyetem kutatói. A Föld legöregebb ismert pókszabásújának fosszíliáira a Wisconsin államban lévő Waukesha lelőhely közelében bukkantak. Az őskori állat körülbelül 437 millió évvel ezelőtt élt. Megállapították azt is, hogy a pókszabású valószínűleg képes volt mind az óceánban, mind a szárazföldön lélegezni.

Egy méter hosszúságot is elérhetett az ősi skorpió

A mai skorpiók ősei már a paleozoikumban kifejlődtek a tengerekben; alakjuk hasonlított a tengeri skorpióéhoz, de utótestük nem lapos evezővel végződött, hanem tövisben.

Testhosszuk megközelíthette az egy métert.

A Föld eddig legöregebb, ismert skorpiófajának felfedezése most új információkkal szolgálhat arról, hogyan tértek át az állatok a tengeri életről a teljes szárazföldi életre.

tengeri skorpióForrás: Origo

A közel 500 millió éves ízeltlábú légzőrendszere és keringési rendszere meglepő hasonlóságokat mutat a mai skorpiókéval, amelyek kizárólag szárazföldön élnek – mondta Loren Babcock, a Science Reports folyóiratban közzétett friss tanulmány szerzője, az Ohio Otterbein Egyetem földtudományi professzora. – Ez azt jelzi,

hogy a skorpiók belső anatómiájának bizonyos részei nem sokat változtak az elmúlt több száz millió évben.

Ráadásul az ősi állat belső anatómiája nagyon jól megőrződött, ami igen ritka ilyen korú fosszíliák esetében. A kutatók az új skorpiót Parioscorpio venatornak, azaz „vadászó ősskorpiónak" nevezték el.

Jól megőrződtek az őslények fosszíliái

A Föld legöregebb ismert skorpiójának fosszíliáját még az 1980-as évek elején találták, de mivel a paleontológusok nem tudták beazonosítani, a leletet a Wisconsini Egyetem Geológiai Múzeumában helyezték el.

Az Ohiói Otterbein Egyetem kutatócsoportja Andrew Wendruff vezetésével csak 2016-ban kezdte el vizsgálni a fedezett két skorpióhoz hasonlító fosszíliát, és a meglepő eredményekre jutottak.

A skorpiók belső anatómiájának bizonyos részei nem sokat változtak az elmúlt mint 440 millió évbenForrás: ANDREW WENDRUFF

A szakemberek azt azonban még mindig nem tudják, hogy a „vadászó ősskorpió" szárazföldön vagy vízben élt. Annyi bizonyos, hogy 450 millió évvel ezelőtt a Waukesha térség  meleg, sekély óceán volt, ahol a magas sótartalom és az alacsony oxigéntartalom miatt az ott élt állatok fosszíliái jól megőrződtek.
Azonosítottunk egy mechanizmust, amellyel ezek az állatok megtették a kritikus átmenetet a tengeri élőhelyekről a földi élőhelyekre, ami úttörő felfedezés – mutatott rá Jason Dunlop, a berlini Természetrajzi Múzeum pókszabásúak osztályának kurátora. – Azt tudjuk, hogy a pókszerűek ott voltak az első állatok között, amelyek szárazföldivé váltak.