Hőszabályozó, energiát megtakarító, a szennyező anyagokat felfaló és a szén-dioxid-kibocsátás csökkenését segítő falfestékeket fejlesztettek ki kutatók.

Az európai városok felében az éves energiafelhasználás mintegy fele az épületek fűtésére és hűtésére megy el. A szénfelhasználás csökkentésére irányuló erőfeszítések ellenére a fűtés és hűtés 75 százaléka fosszilis fűtőanyagokból származik, és csak 19 százalék megújuló energiákból - olvasható az Európai Unió kutatási és innovációs folyóiratában, a Horizonban.

"Kevés megújuló energiát használnak, és sok energia vész kárba" - mondta Dmitry Schukin, a Liverpooli Egyetem professzora, aki egy olyan hőszabályozó falfestéket fejlesztett ki, amely elnyeli és kibocsátja a hőt a kőépületekben, melegen tartja a szobákat, amikor arra van szükség.

A fő elképzelés az, hogy az öreg házakat ilyen festékekkel újítsák fel. Ha van például egy öreg történelmi épületünk, azt nem rombolhatjuk le, és nem építhetünk helyette újat - hangoztatta a professzor.

A különleges festékkel bevont falForrás: AM Technology

Az ENERPAINT nevű projekt keretében kifejlesztett festéket egyfajta szigetelőanyagként használható, hogy növeljék az öreg házak energiahatékonyságát anélkül, hogy óriási összegeket költenének rájuk. Napközben a festék összegyűjti a radiátorok által és az emberek által kibocsátott hőt, és éjszaka kibocsátja, amikor csökken a hőmérséklet, hiszen kikapcsolják a kazánokat - mondta Schukin.

Nagyon egyszerűen működik a dolog. A festék- és bevonatgyártóknak megvannak a saját termékeik, mi csak egy kis adalékanyagot biztosítunk hozzájuk, amely a festék 5 százalékát teszi ki.

Ezek az adalékanyagok úgynevezett fázisváltó anyagok (PCMs), mint a paraffinok, a sóhidrátok és a zsírsavak, amelyeket egy nanométer méretű védő kapszulába zártak, amely javítja a hőátadást. A fázisváltó anyagok nagymennyiségű hőenergia tárolására képesek és változtatják állapotukat szilárdról folyékonyra vagy fordítva anélkül, hogy megváltozna hőmérsékletük.

A festékekhez sóhidrátokat használtunk alacsony költségük és nagyon magas térfogatú energiatárolási sűrűségük miatt - magyarázta a professzor.

A felhasznált anyagok az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal engedélyével bírnak, de az európai gyógyszerügynökségével még nem - tette hozzá Schukin.

A szennyező anyagokat lebontó festéket az AIRLITE projekt keretében fejlesztette ki az AM Technology vállalat.

A különleges falfesték a levegőt is tisztítjaForrás: AM Technology

A festék képes csökkenteni a szennyezőanyagokat, mint a nitrogén-dioxid, megölni vírusokat, baktériumokat és a penészt, eltávolítani a rossz szagokat, visszaverni a port és koszt.

Az alapelvünk a fotokatalízis, a légkörben természetesen végbemenő reakció volt. Amikor a nap ultraibolya sugarai a titán-dioxid nanorészecskékből készült festékre vetülnek, amelyek katalizátorok, elektronok bocsátódnak ki a felületre. Az elektronok kölcsönhatásban vannak a levegő párájával, a vízmolekulákat igen reaktív, rövid életű, töltetlen ionokká, hidroxil gyökökre bontják - magyarázta Chris Leighton, a vállalat alelnöke.

A katalizátorok beágyazása a festékbe kihívás volt, mivel a festék maga is szennyező. Az Airlite kalcium alapot használt a szennyezés kiküszöbölésére - tette hozzá.

Tavaly 21 utcaművész elkészítette Európa első szennyező anyagot felfaló falfestményét Rómában, egy hétszintes épület száz négyzetméternyi felületén.