Mélytengeri csontfaló rémek csaptak le az aligátorra - videó

Vágólapra másolva!
Egy kutatás keretében három elpusztult aligátor tetemét dobták a Mexikói-öböl mélyére. A két kilométer mélyre került hüllők közül az elsőnek a testébe hatalmas rákok rágták be magukat, a másodikból csak a koponyát és a gerincet hagyták a mélytengeri dögevők, a harmadik pedig szőrén-szálán eltűnt.
Vágólapra másolva!

A PLOS ONE folyóiratban megjelent bizarr tanulmány a mélytengeri táplálékkörforgás működését hivatott bemutatni; egészen pontosan arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy a tengerek sötét birodalmában élő állatok miként reagálnak, ha számukra addig ismeretlen táplálékforrással – jelen esetben csukaorrú aligátorral (Alligator mississippiensis) - találkoznak.

Mélytengeri lakoma

A mélytengerek lakói nem lehetnek válogatósak, ami teljesen érthető: mivel fény nincs, fotoszintetizálni nem tudnak, ráadásul kevés a hasznosítható tápanyag.

– mondta a kutatás társszerzője, Clifton Nunnally.

– tette hozzá.

A tudósok eddig nagyobb emlősök (jellemzően bálnák) tetemének sorsát követték nyomon a tengerfenéken. Előfordulhatnak azonban olyan esetek is, amikor hurrikánok vagy más időjárási jelenségek révén például elpusztult aligátorok kerülnek az óceán mélyére. Ezeknek az állatoknak a bőre vastag, és korábban úgy vélték a szakemberek, az óceánfenék rákjai és férgei képtelenek átrágni magukat e vaskos védelmen. Most kiderült, hatalmasat tévedtek.

Kamerával felszerelt robot közvetítette, mi történik az aligátorok tetemeivel. Az elsőnek mélytengeri ászkarákok estek neki, amik szó szerint a szervekig fúrták magukat, majd a lágyszöveteket fogyasztották. Ezek az ízeltlábúak hónapokig hasznosítják a táplálékból származó energiaforrást, így egy darabig megint nem kell étkezniük.

A második aligátor teteméből még kevesebbet hagytak a dögevők; 51 nap elteltével csak a hüllő csontjai maradtak meg.

Ám ezek sem fognak sokáig a tenger fenekén pihenni, a csontokat ugyanis Osedax nevű csontevő férgek tüntetik el. A nem képviselőinek létezéséről idáig nem tudtak a kutatók.

A harmadik tetemnek teljesen nyoma veszett, a szakértők úgy vélik, valószínűleg egy cápa ragadta el a 36 kilós hüllőt.