A csecsemők helyes mozgásfejlődése lesz a fókuszban a Semmelweis Egyetem által rendezett egészségnapok következő rendezvényén.

Az egyetem által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint a február 8-i egészségnapon a Pető András Kar (PAK) konduktorainak segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők arról, hogy mikor beszélünk megkésett mozgásfejlődésről, mikor kell szakemberhez fordulni, vagy mikor van szükség korai fejlesztésre.

Mint írják, az izmok munkája komplex mozgásszervi, neurológiai folyamat. Az idegrendszer fejlődésével a babák egyre magasabb szintű, bonyolultabb mozgásokra képesek; ezek a fejlődési fázisok a csecsemőkor egy-egy meghatározott idejében kell, hogy bekövetkezzenek, nem maradhatnak ki és nem cserélődhetnek fel. A megkésett mozgásfejlődés a későbbi életszakaszokban iskolai nehézséghez és figyelemzavarhoz vezethet, ugyanakkor minden gyermek mozgásfejlődési üteme más.

Mászó csecsemőkForrás: Bangkok Post/Bangkok Post Plc/Pattarapong Chatpattarasill

A rendezvényen a Pető András Kar konduktorai tartanak előadásokat, valamint személyes tanácsadással várják az érdeklődőket: szó lesz a korai felismerésről, a szűrésről, a konduktor és a család szerepéről a korai fejlesztésben. A tanácsadást követően a résztvevők részletes szűrővizsgálatra is egyeztethetnek időpontot a kar szakembereivel.

A XII. kerületi Kútvölgyi úton lévő Pető András Kar készségfejlesztő játszóházzal, képzőművészeti foglalkozásokkal, és érzékenyítő akadálypályával is készül a családok számára, a sajátos nevelési igényű gyermekeket nevelő családoknak pedig a mindennapokat megkönnyítő fejlesztő eszközök bemutatásával készülnek - írták.