Kétezer éves, római kori szöges csizmákra bukkantak a régészek

temetkezés
A közel ötven emberi maradvány archeológiai vizsgálatát még végzik a kutatók
Vágólapra másolva!
Anglia déli részén, egy új iskola építkezése során fedezték fel a régészek azt a körülbelül kétezer éves sírt, amelybe egykor ötven embert, köztük rabszolgákat temettek el. Az elhunytak nagy része akkoriban egy, a társadalmi elit számára készülő római villa építkezésén dolgozott.
Vágólapra másolva!

Előkelő római villa építésén dolgoztak

Az Egyesült Királyság délnyugati részén, Somerset településen számos, értékes leletre bukkantak az archelógusok egy sír feltárása során. A római időkben az elhunytak nagy részét értékes tárgyakkal, például kerámiákkal, brossokkal, érmékkel és késekkel együtt temették el. Ezek valószínűleg felajánlások lehettek.

Ezt a nőt úgy temették el, hogy a feje egy párnán nyugszik. Ez arra utal, hogy magas társadalmi rangot töltött be a közösségében Forrás: Wessex Archaeology

– mondta Steve Membery, az angliai South West Heritage Trust történésze a LiveScience tudományos portálnak, aki a régészeti ásatásokat felügyelte. – Úgy tűnik, hogy a legtöbb, itt eltemetett ember egy római villa építkezésén dolgozott, ám ezeknek a munkásoknak nagy valószínűséggel nem fizették meg munkájukat; szolgálók, mezőgazdasági dolgozók, és sokan közülük rabszolgák voltak.

Hozzátette: a felfedezés azon ritka alkalmak egyike, amikor a kutatók egy ilyen sokszínű közösséget tanulmányozhatnak. A most feltárt sír ráadásul egyesítette a vaskor és a római korszak temetkezési szokásait.

Isteneknek ajánlottak fel ajándékokat

A szakemberek a sírban néhány magasabb státusú személy maradványaira is rátaláltak. Többek között egy idősebb korú nőre, akit a feje alatt egy párnával, kőből épített, koporsószerű szarkofágban temettek el. Szintén a jómódú temetkezést erősítette meg az a tény is, hogy

a régészek számos apró szögre bukkantak, ami azt jelzi, hogy több, ide eltemetett személy római szöges csizmát (caligae) viselt.

A közel ötven emberi maradvány archeológiai vizsgálatát még végzik a kutatók Forrás: Wessex Archaeology

Ezt a lábbelit leginkább a katonák hordták, ám nem azonos azzal a teljesen zárt lábbelivel, amit ma csizmának nevezünk. A talpát vastag, hegyes szögekkel verték ki, a felsőrészt borszíjakból fonták, így erősen tartotta a bokát, de szabadon hagyta a lábujjakat.

– magyarázta Membery. – Úgy gondoljuk, hogy az itt eltemetett egyének őslakosok voltak, ám a római megszállók szokásait követték.

Ez utóbbi bizonyítására azonban DNS-tesztekre lesz szükség.