Anglia déli részén, egy új iskola építkezése során fedezték fel a régészek azt a körülbelül kétezer éves sírt, amelybe egykor ötven embert, köztük rabszolgákat temettek el. Az elhunytak nagy része akkoriban egy, a társadalmi elit számára készülő római villa építkezésén dolgozott.

Előkelő római villa építésén dolgoztak

Az Egyesült Királyság délnyugati részén, Somerset településen számos, értékes leletre bukkantak az archelógusok egy sír feltárása során. A római időkben az elhunytak nagy részét értékes tárgyakkal, például kerámiákkal, brossokkal, érmékkel és késekkel együtt temették el. Ezek valószínűleg felajánlások lehettek.

Ezt a nőt úgy temették el, hogy a feje egy párnán nyugszik. Ez arra utal, hogy magas társadalmi rangot töltött be a közösségébenForrás: Wessex Archaeology

Viszonylag ritka, hogy egy adott területen belül ilyen nagy számú római kori temetkezésre bukkanjunk Angliában – mondta Steve Membery, az angliai South West Heritage Trust történésze a LiveScience tudományos portálnak, aki a régészeti ásatásokat felügyelte. – Úgy tűnik, hogy a legtöbb, itt eltemetett ember egy római villa építkezésén dolgozott, ám ezeknek a munkásoknak nagy valószínűséggel nem fizették meg munkájukat; szolgálók, mezőgazdasági dolgozók, és sokan közülük rabszolgák voltak.

Hozzátette: a felfedezés azon ritka alkalmak egyike, amikor a kutatók egy ilyen sokszínű közösséget tanulmányozhatnak. A most feltárt sír ráadásul egyesítette a vaskor és a római korszak temetkezési szokásait.

Isteneknek ajánlottak fel ajándékokat

A szakemberek a sírban néhány magasabb státusú személy maradványaira is rátaláltak. Többek között egy idősebb korú nőre, akit a feje alatt egy párnával, kőből épített, koporsószerű szarkofágban temettek el. Szintén a jómódú temetkezést erősítette meg az a tény is, hogy a régészek számos apró szögre bukkantak, ami azt jelzi, hogy több, ide eltemetett személy  római szöges csizmát (caligae) viselt.

A közel ötven emberi maradvány archeológiai vizsgálatát még végzik a kutatókForrás: Wessex Archaeology

Ezt a lábbelit leginkább a katonák hordták, ám nem azonos azzal a teljesen zárt lábbelivel, amit ma csizmának nevezünk. A talpát vastag, hegyes szögekkel verték ki, a felsőrészt borszíjakból fonták, így erősen tartotta a bokát, de szabadon hagyta a lábujjakat.
A temetkezések a hagyományos vaskori jellemzők mellett a római temetkezési gyakorlatokat, például az isteneknek felajánlott ajándékok korai alkalmazását mutatják – magyarázta Membery. – Úgy gondoljuk, hogy az itt eltemetett egyének őslakosok voltak, ám a római megszállók szokásait követték.

Ez utóbbi bizonyítására azonban DNS-tesztekre lesz szükség.