Kolumbusz egy újabb ellopott levelét sikerült visszaszerezni

Kolumbusz
Kolumbusz Kristóf egykorú portréja
Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok Kolumbusz Kristóf egy évtizedekkel ezelőtt Európából ellopott és 1,3 millió dollárra becsült értékű, több mint 500 éve keletkezett levelét szerezték vissza.
Vágólapra másolva!

II. Ferdinánd spanyol király volt az írás címzettje

A velencei Biblioteca Nazionale Marcianából vélhetően az 1980-as években eltűnt levél egy latin nyelvű nyomtatott másolata annak az 1493 áprilisában spanyolul kézzel írt levélnek,

amelyben II. Ferdinánd spanyol királynak számol be Kolumbusz az Újvilág felfedezéséről.

Kolumbusz Kristóf egykorú portréja Forrás: Sebastiano del Piombo

Kolumbusz leveleit annak idején Stephan Plannck német származású római könyvkiadó késedelem nélkül lefordíttatta és nyomtatásban sokszorosította, hogy terjessze Amerika felfedezésének hírét.

Kolumbusz partra száll az Újvilágban Forrás: Library Of Congress

A ritka könyvek és történelmi tárgyak visszaszerzésével foglalkozó szövetségi ügynökök

már a negyedik lopott Kolumbusz-levelet kerítették elő

egy antik könyvekkel foglalkozó szakértő tippjei nyomán.

Alig néhány tucat nyomtatott levél maradt csak fenn

A legutóbb megtalált levél azonban a legritkábbak közé tartozik, az első kiadása annak a levélnek, amelyet csak II. Ferdinándnak küldött el a nagy felfedező. Kolumbusz Kristóf kézzel írt levelei nyomtatott másolatban néhány tucat példányban maradtak fenn.

Jelenet az 1492 című játékfilmből Forrás: The Kobal Collection

A nyomozati eljárásban Columbus Letter Plannck I. néven azonosított dokumentumot

egy meg nem nevezett magángyűjtőnél találták meg,

aki azt a hatóságok szerint jóhiszeműen vásárolta meg 2003-ban az Egyesült Államokban egy ritka könyvekkel foglalkozó kereskedőtől.

Hamisítvánnyal leplezték a lopásokat

A velencei könyvtár 1875-ben szerezte meg az első kiadású levelet, amely az amerikai nyomozók szerint bő 100 évvel később, az 1980-as években tűnhetett el a Biblioteca Nazionale Marcianából.

Más ellopott Kolumbusz-levelektől eltérően ezt nem pótolták hamisítvánnyal.

II. Ferdinánd és Izabella fogadja Granada megadását. Kolumbusz a királynak írta a levelét, 1493-ban Forrás: Wikimedia Commons

A delaware-i ügyészség és az amerikai belbiztonsági minisztérium 2018-ban a Vatikánnak és Spanyolországnak - a barcelonai Katalóniai Nemzeti Könyvtárnak -, 2016-ban pedig Olaszországnak, a firenzei Ricciardiana könyvtárnak adott vissza egy-egy Kolumbusz-levélmásolatot. Mindhárom levélmásolatot hamisítvánnyal pótolták a tolvajok, hogy ne tűnjön fel a lopás.

(Forrás: MTI/AP)