Száz másodperccel áll éjfél előtt a végítélet képzeletbeli órája, tudósok egy nemzetközi csoportja 20 másodperccel közelebb vitte éjfélhez a mutatót a klímaváltozás és egy atomháború veszélye miatt.

Soha ilyen közel nem állt még a mutató az éjfélhez

Az óra azt hivatott szimbolizálni, mekkora az emberiség megsemmisülésének kockázata. A képzeletbeli óra 73 éves történetében még soha nem állt ilyen közel a végítélethez az emberiség az Atomtudósok Bulletinje (BAS) szerint.

Lawrence Krauss (második balra) fizikus a Végítélet Óráját ábrázoló tábla mellettForrás: AFP/Nicholas Kamm

A szervezetet az atombomba második világháborús létrehozása után alapították,

és az emberiség túlélését fenyegető legnagyobb veszélyekre összpontosít. Tavaly és tavalyelőtt két perccel éjfél előtt állt az óramutató.

Atombomba gombafelhője. Közel a végítélet?Forrás: Los Alamos Laboratory

A szervezet tudományos és biztonságpolitikai testülete szponzorainak csoportjával, benne 13 Nobel-díjassal konzultálva állítja előre vagy hátra az óramutatót.

Amikor megalkották, hét percre álltunk az éjféltől

Amikor megalkották 1947-ben, az óra mutatója hét percre állt az éjféltől. A BAS kutatói és szakértői évente kétszer gyűlnek egybe,

hogy értékeljék az év világszintű eseményeit és döntsenek arról,

milyen irányba mozduljanak a végítélet órájának mutatói.

A második világháborút követő nemzetközi szembenállás, a hidegháborús fenyegetés éveiben alkották meg a végítélet órájátForrás: Wikimedia Commons

Csütörtökön kiadott közleményük szerint a nukleáris fenyegetés és a klímaváltozás veszélyei párosulnak az internetalapú információs háború veszélyével.

Napjainkban is több tucatnyi helyi háború fenyegeti a világbékétForrás: Twitter

"A nemzetközi helyzet rettenetes, nemcsak ezen veszélyek miatt, hanem azért is, mert a világ vezetői lehetővé tették, hogy elkopjon az nemzetközi politikai infrastruktúra, amellyel ezeket kezelni lehetett" - írták.

Eljött az ideje a felébredésnek

"Most már másodpercekkel és nem órákkal, percekkel fejezzük ki azt, milyen közel áll az világ a katasztrófához" - hangoztatta Rachel Bronson, a BAS elnök-vezérigazgatója.

Egyáltalán nem enyhült a háborús válsághoz vezethető nemzetközi feszültségForrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Jerry Brown egykori kaliforniai kormányzó, a szervezet ügyvezetője arra figyelmeztetett, hogy a nagyhatalmak közötti veszélyes rivalizálás és ellenségeskedés

megnövelte egy nukleáris baklövés veszélyét.

A klímaváltozás a válság összetevője. Eljött az ideje, hogy felébredjünk - hangsúlyozta.

(Forrás: MTI/AP)