Valószínű, hogy Idősebb Pliniusé, az 1. században élt ókori római íróé, polihisztoré és enciklopédistáé az a Rómában őrzött koponya, amely évtizedek óta vita tárgyát képezi a régészek körében - állapították meg olasz kutatók.

A Vezúv kitörésében vesztette életét a híres római író

A világ egyik legrégebbi enciklopédiája, „A természet históriája" című monumentális írás szerzője 79-ben halt meg, miközben a Pompejit elpusztító vulkánkitörés túlélőin próbált segíteni.

A Vezúv vulkáni kúpja a tűzhányó kitörése által elpusztított ókori romvárosból, Pompejiből nézveForrás: Wikimedia Commons

Olaszországban 2017-ben hoztak létre egy kutatócsoportot a római Museo Storico Nazionale dell'Arte Sanitariában őrzött koponya alapos tanulmányozására.

Az emberi maradványt 1900-ban fedezték fel Pompeji közelében és azóta heves vita tárgyát képezte a régészek körében, hogy az Idősebb Pliniusé-e vagy sem.

Caius Secundus Pliniusnak, a híres római írónak tulajdonított koponyamaradványForrás: Pinterest

A mostani vizsgálatokból kiderült, hogy a koponya "kompatibilis" egy olyan ókori római ember fejével,

aki nagyjából olyan idősen halt meg, mint Idősebb Plinius.

Az ókori római író 56 éves korában hunyt el.

Nagyon nagy valószínűséggel Plinius földi maradványa lehet

Andrea Cionci művészettörténész és szabadúszó újságíró a La Stampa című olasz napilap csütörtöki számában ismertette az eredményeket, amelyeket "nagyon biztatónak" nevezett a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Idősebb Plinius római terrakotta büsztjeForrás: Eupedia

"Nem lehetünk ugyan száz százalékig biztosak, de ez idáig nem találtunk semmit, ami arra utalna, hogy a koponya nem Pliniusé. A vizsgálódásunkat további tanulmányokkal folytatjuk" - mondta Cionci.

Idősebb Plinius 19. századi portréja egy kőnyomatonForrás: Wikimedia Commons

A szakember hozzátette, hogy amennyiben a koponyáról kétséget kizáróan sikerül bizonyítani, hogy az ókori íróé, akkor ez lesz "a világ eddigi egyetlen azonosított emberi maradványa az ókori Rómából".

Pompeji pusztulása a Vezúv i.sz. 79-es kitörésekorForrás: Wikimedia Commons

A flottaparancsnokként is szolgáló Plinius

annak idején egy egész hajóhadat mozgósított a Pompeji katasztrófa túlélőinek kimenekítésére.

A vulkánkitöréskor felszabadult mérges gázok belégzése következtében azonban életét vesztette.

(Forrás: MTI/dpa)