Újra megszólalt a háromezer éves egyiptomi főpap múmiája

Nesziámon
Nesziámon múmiája a CT vizsgálat előtt
Vágólapra másolva!
Háromezer évvel ezelőtt számos egyiptomi hallgatta és követte Nesziámon imáit és bölcs szavait. A XI. Ramszesz fáraót szolgáló főpapot halála után mumifikálták. Múmiáját a Leedsi Városi Múzeumban őrzik, ám a közelmúltban a kutatók és a modern technika segítségével „újra megszólalt". 
Vágólapra másolva!

Erős hangja lehetett a rituálékhoz

XI. Ramszesz az ókori egyiptomi XX. dinasztia utolsó uralkodója, aki a dinasztiája második leghosszabb ideig uralkodó királya volt. Nesziámon a fáraót szolgálta valamikor Krisztus előtt 1099 és 1069 között.

Théba papjaként nagy valószínűséggel elég erős hangja volt a rituálékhoz és szertartásokhoz.

A koporsójára írt szavakból a kutatók arra következtetnek, hogy „szavát nagyra becsülték". Nesziámon most a modern technika segítségével újra „megszólalhatott" a múltból. Mutatjuk!

A Londoni Egyetem tudósai háromdimenziós nyomtatással, nem invazív képalkotó eljárással és egy elektronikus gégefővel alkották újra a múmiája hangképző szervének nagy részét anélkül, hogy azt károsították volna. A Scientific Reports című tudományos folyóiratban csütörtökön bemutatott tanulmány szerzői szerint ez a módszer lehetővé tette egyetlen – az e és az a magánhangzó közötti – hang megszólaltatását is.

Nesziámon múmiája a CT vizsgálat előtt Forrás: Leeds Teaching Hospitals/Leeds Museums and Galleries

A szakemberek ehhez elsőként felmérték a légutak helyzetét, valamint a csontok és a lágyszövetek szerkezetét, majd az így konstruált beszédcsatornát három dimenzióban kinyomtatták és egy mesterséges elektronikus gégére illesztették. Így teremtették újra Nesziámon egykori, feltételezett hangját.

Vizuálisan léphetünk kapcsolatba a múlttal

Nesziámon múmiájának nyelve az elmúlt háromezer évben elvesztette izomtömegének és lágy szájpadlásának nagy részét. A rekonstruált hang ezért sem lehet teljesen pontos és úgy hangzik, mint egy koporsóban ülő ember hangja.

Nesziámon múmiája a Leedsi Városi Múzeumban Forrás: Courtesy Leeds Museums and Gallerie

– mutatott rá John Schofield, a Yorki Egyetem régésze, a tanulmány társszerzője. – Ezzel a módszerrel egy teljesen új és innovatív módon, vizuálisan léphetünk kapcsolatba a múlttal; ez a technika ráadásul felhasználható arra is, hogy segítse az embereket a történelmi örökség interpretálásában.

David M. Howard, a londoni Royal Holloway College kutatója, a tanulmány társszerzője hozzátette: a kísérteties hang valószínűleg nem pontosan tükrözi Nesziámon egyiptomi papi beszédét, ám hangképző szervei jelen állásában mégis egy hiteles hangot alkot.

A háromdimenziós nyomtatás eredménye. A nyelv izomtömegének és a lágy szájpadlás hiánya nyilvánvaló. Forrás: Leeds Museums and Galleries

A létrehozott modell azonban egyedül kevés teljes szavak vagy mondatok szintetizálásához, ehhez szükség lenne a hangképző szervek hangteljesítményének ismeretére.

A kutatók a jövőben ezen fognak dolgozni.

– hangsúlyozta John Schofield. – Ezért is feledhetetlen tapasztalat egy ilyen régi hangot hallani, ami ráadásul „életre keltheti" az olyan történelmi helyeket, mint például a karnaki Nesziámon-templom.