Ennyi sáskától még a legbátrabbakat is kirázza a hideg

sáskainvázió
A hatalmas sáskarajok hetek óta pusztítják a növényzetet Kenya északi és keleti térségében, miután a szomszédos Szomáliában mintegy 70 ezer hektárnyi területet legeltek le
Vágólapra másolva!
A szélsőséges időjárási ingadozások miatt hatalmas sáska raj érkezett Kelet-Afrikába, amely katasztrofális következményekkel járhat. Ezek a rovarok milliós rajokban repülnek, és mindent elpusztítanak, ami a nyomukba kerül. A vándorsáskák eddig több tízezer hektárnyi növényzetet legeltek le Szomáliában és Kenyában.
Vágólapra másolva!

A nagyobb mértékű invázió évtizedek óta

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb egyiptomi vándorsáska pusztítása érte el Kelet-Afrikát, ám a rovarok tovább haladhatnak Uganda, Dél-Szudán és Etiópia felé. Az invázió példátlan fenyegetést jelent az egész régió élelmezésbiztonságára nézve és megállíthatatlannak látszik.

Sivatagi sáskákat próbál elűzni egy férfi birtokáról a kenyai fővárostól 200 kilométerre keletre fekvő Enziuban 2020. január 24-én Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a térségben több mint 19 millió ember szenved a bizonytalan élelmiszerellátás miatt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint jelenleg egy négyzetkilométerre minimum 40 millió sáska jut, ám a valós mennyiségük elérheti ennek akár a dupláját is. Egy sáskarajt átlagosan 50-100 milliárd rovar alkot, össztömegük elérheti a megdöbbentő 200 ezer tonnát is.

A sivatagi sáska az egyik legpusztítóbb, mivel gyorsan képes szaporodni Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

– mondta Dr. Stephen Njoka, a Sivatagi Sáskakezelő Szervezet (Desert Locust Control Organization) főigazgatója a CNN online portálnak. – Feltételezhetően a tavalyi év szabálytalan időjárási és éghajlati viszonyai, beleértve az október és december közötti heves esőzéseket, járultak hozzá a sáskák elterjedéséhez a régióban.

A szomszédos országokat is letarolhatják

Kenyában ez a legpusztítóbb invázió az elmúlt évtizedekből. A vándorsáskák már több tízezer hektárnyi növényzetet legeltek le Szomáliában és Kenyában, ahol megsemmisítették a táplálékforrások és legelők nagy részét. A kár mértékét egyelőre még nem lehet pontosan megbecsülni, mivel a pusztítás napról-napra továbbterjed.

A hatalmas sáskarajok hetek óta pusztítják a növényzetet Kenya északi és keleti térségében, miután a szomszédos Szomáliában mintegy 70 ezer hektárnyi területet legeltek le Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

– mondta Njoka. – A megelőző intézkedések hiánya, valamint a vándorsáskák nagy mobilitása és reproduktív potenciálja miatt magas a kockázata annak, hogy a a sáskák a Kenyával szomszédos országokat is hamarosan letarolják.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) szerint a mostani az elmúlt 25 év legsúlyosabb sáskajárása Forrás: MTI/EPA/Kurokava Dai

A rovarok még 2019 decemberében kezdték meg pusztításukat Kenya északi részén, majd megindultak az ország délnyugati része felé.

A FAO becslései szerint a vándorsáskák inváziója júniusig folytatódhat.

A szervezet emiatt egy hat hónapos vészhelyzeti cselekvési tervet készített, amelyben igyekeznek felkészülni minden eshetőségre. A jelenleg Párizs méretű raj akár annyi élelmet is elpusztíthat, mint amennyi Franciaország lakosságának a fele.