Szűznemzéssel fogantak a pécsi szalagos varánuszok

szalagos varánusz
Szalagos varánusszal Magyarországon csak a Pécsi Állatkert és Akvárium-Terráriumban találkozhatunk
Vágólapra másolva!
Rendezvényekkel, programokkal és új állatfajok bemutatásával szeretné megünnepelni fennállásának hatvanadik évfordulóját a tavaly látogatószám és bevételek tekintetében is kiemelkedő évet záró, néhány éve megújított pécsi állatkert az idén.
Vágólapra másolva!

Meglepetésnek szánt fajok bemutatását tervezik

A Pécsi Állatkertet hat évtizeddel ezelőtt, társadalmi munkában építették, amit 2016-ra csaknem kétmilliárd forintból teljes egészében korszerűsítettek, azóta pedig folyamatosan egyre több látogatót fogadnak. Siptár Dávid, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, idén a jubileum alkalmából a rendezvények, programok mellett olyan új,

meglepetésnek szánt fajok bemutatását tervezik, amelyek korábban még nem éltek az állatkertben,

egyben részesei az Európai Fajmegmentő- és Tenyészprogramnak.

Szalagos varánusszal Magyarországon csak a Pécsi Állatkert és Akvárium-Terráriumban találkozhatunk Forrás: Wikimedia Commons

– részletezte az igazgató. – Kilenc év kihagyás után újra örvös pekari malac születésének örülhettek, a nyár folyamán pedig a látogatók szeme láttára hozta világra hatodik borját az állatkert amerikai bölénytehene.

Mellettük a sárga-kék arák és a pávák is szaporodtak, de megszülettek a szavannacerkófok és a zászlós farkú kolobuszok családjának legfiatalabb tagjai is, ahogy alpaka-, láma- és prérikutya-kölyköknek is örülhettek a látogatók Pécsen.

Előkészítik az új jövevények érkezését

A park évről évre egyre több fajt tud bemutatni: a modernizálást követő újranyitáskor 238 faj 363 egyede élt az állatkertben, tavaly pedig már 308 faj 1 429 egyedét lehetett megtekinteni a mecseki létesítményben.

A több mint 250 állatfaj több mint ezer egyedét bemutató Pécsi Állatkert a megyeszékhely leglátogatottabb intézménye Forrás: MTI/Sóki Tamás

E folyamatot segíti, hogy az intézmény tavaly szeptember óta

a világ egyik legrangosabb szervezetének, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének teljes jogú tagja.

Közben megvalósult a papagájok élőhelyének fejlesztése, így elkészülhetett egy új, nagyméretű röpde a madarak számára, emellett egy 2500 literes akváriumot kapott a kétkarmú teknős és befejezték a borjúfóka medencéjének fejlesztését. Utóbbi szaporítási szempontból fontos, hiszen az állatkert életében kiemelten kezelik az új jövevények érkezésének előkészítését.

(MTI, Origó)