Ősi, mozgatható fémbetűkkel nyomtatott könyv lesz látható az interneten

2020.01.27. 13:58

A Csikcsi, a világ legrégibb, mozgatható fémbetűkkel nyomtatott könyvének változatait mutatja be egy weboldalon egy dél-koreai múzeum idén - közölte Cshongdzsu város vezetése hétfőn.

A könyvet Pegun buddhista szerzetes (1298-1374) írta, a szon, a japán zen buddhizmust felváltó vallás alapelveit mutatja be. Az UNESCO 2001 szeptemberében ismerte el a világ legrégibb, mozgatható fémbetűkkel nyomtatott könyveként, és ekkor vette fel A világ emlékezete program keretében védendő értékek sorába. (Összehasonlításként: az első Gutenberg-biblia 1455-ben jelent meg.)

A város közlése szerint a cshongdzsui korai nyomtatványok múzeuma lefordítja az ősi kínai szöveget koreai, angol, japán, kínai, francia, spanyol, arab és olasz nyelvre. Ezeket a változatokat pedig bemutatja új, globális honlapján.

A tervek szerint a weboldal augusztus végére készül el, és az évenként megrendezett Csikcsi Koreai Nemzetközi Fesztivál alkalmával indítják el szeptember elején.

A dél-koreai kormány és a város vezetése 270 millió, valamint 540 millió wonnal (70, illetve 140 millió forinttal) támogatta a projektet.