Súlyos a légszennyezettség Észak-Macedóniában

2020.01.28. 11:13

Rendkívüli intézkedésekkel, egyebek mellett rövidített munkaidővel, ingyenes tömegközlekedéssel és az építkezési munkálatok leállításával igyekszik Észak-Macedónia javítani a rossz légszennyezettségi adatokon - közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál kedden.

Duplájára növeték a parkolási díjakat

Az észak-macedón kormány azt kérte, hogy a fővárosban a várandós, idősebb vagy légúti betegségekre hajlamosakat mentsék fel a munkavégzés alól, míg a szabadban dolgozóknak a munkaideje 11-től 17 óráig tartson mindaddig, amíg ilyen rosszak a légszennyezettségi mutatók.

A reggeli és az esti órákban ingyenes a tömegközlekedés Szkopjéban,

míg a parkolás árát a duplájára növelték, a tehergépjárműveket pedig kitiltották a belvárosból.  

Az Egészségügyi Világszervezet szerint Skopje Európa leglégszennyezettebb fővárosa. Egy tavaly decemberben az Environmental Health Perspectives magazinban publikált tanulmány szerint összefüggés van a légszennyezettség és a mentális betegségek, mint például a depresszió, biopoláris zavar és a szorongás közt.Forrás: https://www.theguardian.com/environment/2019/dec/18/depression-and-suicide-linked-to-air-pollution-in-new-global-study

Az ország vezetése a szabadtéri sport- és kulturális programok elhalasztását is kérte a szervezőktől. A kormány ígéretet tett arra, hogy a hivatali járművek használatát a felére csökkenti.

Észak-Macedóniában a legmagasabb a légszennyezettség

Az egészségügyi minisztérium jelentése szerint az utóbbi két napban a káros anyagok koncentrációja a levegőben a megengedettnek több mint tízszerese volt.Észak-Macedónia évek óta Európa egyik legszennyezettebb országának számít, ez különösen a téli időszakban mutatkozik meg, amikor a széntüzelésű kályhák használata, a régi gépjárművek kipufogói és a szemétégetés miatt gyakran alakul ki füstköd. A becslések szerint évente mintegy háromezer ember hal bele a légszennyezettség következményeibe.
(Forás: MTI)

KAPCSOLÓDÓ CIKK

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK