Bár egy rozsdás szögekkel teli üveg első hallásra talán nem tűnik fontos régészeti leletnek, mégis az. A virginiai Redoubt9 néven ismert lelőhelyen felbukkant palack minden bizonnyal egy polgárháborús talizmán, amelyet előszeretettel használtak az ellenség, valamint a gonosz szellemek elűzésére és távol tartására.

Az amerikai polgárháborúban „használták"

A kutatók a „boszorkánypalackot" a Virginia állambeli York megyében találták. A Redoubt 9 történelmi helyszínen a konföderáció csapatai 1861-ben védelmi célokat szolgáló erődítményt építettek, amelyet később elfoglaltak az unionisták. A különleges, 13 centiméter magas és 8 centiméter széles üveget a régészek a tűzrakó hely közelében fedezték fel, amely minden bizonnyal Pennsylvaniában készült.

Az amerikai polgárháború idejéből bukkant fel ez a különleges talizmánForrás: Robert Hunter

Ebből arra következtettünk, hogy a boszorkányok átka és az ellenséges erők ellen védelmet biztosító palackot egy uniós katona helyezhette oda – mondta Joe Jones, a William & Mary Régészeti Kutatóközpont (WMCAR) igazgatója a LiveScience tudományos online portálnak. – Valószínűleg abban az időben kérték ilyen formában a talizmán védelmét, amikor az erődöt elfoglalták a Pennsylvania-i lovas katonák.

Első látásra a szakemberek teljesen természetesnek vették a palack jelenlétét, ám csak addig, amíg meg nem pillantották annak a tartalmát. A rozsdás szögekre már egyértelműen valami szokatlanként tekintettek, ami további vizsgálatokat igényelt.

Néha haj és vizelet is került a palackba

A kutatók eleinte arra gyanakodtak, hogy az unionista katonák egyszerűen szögeket gyűjtöttek egy üvegbe, hogy azokat a mini erőd egyes javítási munkálataihoz később fel tudják használni. Ám a palack elhelyezkedése, valamint a benne található szögek sokasága inkább arra utalt, hogy a tárgy rituális célokat szolgálhatott.
Ebben az időszakban a katonákat rengeteg veszteség érte és nagyon féltek – mutatott rá Jones. – A megszállóktól való folyamatos rettegés számos rossz szellemet és negatív energiát teremtett a képzeletükben, ezért megpróbálták ezeket minél távolabb tartani maguktól.

Az emberek természetfeletti hatalmat tulajdonítottak a boszorkányoknakForrás: pexels.com

A „boszorkánypalackok" gyakorlata Angliából származik, amit a brit bevándorlók továbbvittek magukkal Amerikába is.

Az épületek és családok védelmére „alkotott" palackok a 16-17. században, a szinte mindennaposnak számító boszorkányvadászatok idején élték virágkorukat – magyarázta Christopher Fennell antropológus. – Ha valaki akkoriban azt gondolta, hogy egy boszorkány megátkozta őt, akkor megtöltött egy üveg- vagy kerámiaedényt hajlított szögekkel és tűvel, amihez néha emberi hajat, fogakat vagy vizeletet is hozzáadott.

A palackokat a tűzrakó hely alatt vagy annak közelében helyezték el, ahol hitük szerint a hő „életre keltette" annak tartalmát és így távol tartotta a gonosz erőket. Az ilyen talizmánok használata a 20. században az Atlanti-óceán mindkét oldalán fennmaradt.