Két már nem működő műhold éppen csak elkerüli egymást szerda este az Egyesült Államok felett.

Egyik műhold sem aktív már

A két műhold 53 ezer kilométer/órás sebességgel süvít el egymás mellett, nagy közelségben. A becslést készítő műholdfigyelő cég, a LeoLabs szerint mindössze 15-30 méter távolságban haladnak el egymás mellett helyi idő szerint 18 óra 39 perckor Egyikük az Infravörös Csillagászati Műhold (Infrared Astronomical Satellite - IRAS), amelyet 1983-ban indítottak útnak.

Az Infrared Astronomical Satellite - IRAS műholdat még 1983-ban állították orbitális pályáraForrás: Wikimedia Commons

Ez volt az első infravörös űrteleszkóp, amely kevesebb mint egy évig üzemelt

- közölte a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory. A másik szonda a GGSE-4 jelet viseli (Gravity Gradient Stabilization Experiment), az amerikai légierő lőtte fel 1967-ben űrszondatervezési alapelvek tesztelésére.

Veszélyes lenne, ha ütköznének

Ha összeütköznének Pittsburgh felett, annyi űrszemét termelődne, amely világszerte veszélyt jelentene az űrhajókra és űrszondákra.

Nem valószínű, hogy a két szonda összeütközik

- véli Dan Ceperley, a LeoLabs vezérigazgatója. De a nagyon kicsi, gyors objektumok mozgásának nagy távolságból történő precíz felbecslése nagy kihívás - idézte a LiveScience ismeretterjesztő hírportál a kutatót.

A két műhold nagyon közel fog elhaladni egymás mellett (a kép illusztráció)Forrás: The Register

Ha összeütköznének, több ezer új törmelékdarab keringene évtizedeken át a Föld körül.

Ezek az új törmelékfelhők veszélyt jelentenének bármely, az ütközés magasságában működő szondára és minden űrhajóra, amely célja felé tartva áthalad ezen repülési pályán - mondta Ceperly.

(Forrás: MTI)