A koronavírus ellen is bevethető lesz az új „csodafegyver”

vírus
A HPV, vagy humán papilloma vírus 3D mikroszkópos képe. Az új felfedezésen alapuló módszer valamennyi vírust elpusztíthatja
Vágólapra másolva!
A cukormolekula lehet a vírusok elleni univerzális fegyver. Svájci és brit kutatók úgy módosították a cukormolekulát, hogy az egyszerű kölcsönhatás révén elpusztítja a vírusokat, emellett pedig ártalmatlan az emberre. Az új módszer az újonnan megjelenő vírusok ellen is bevethető lehet.
Vágólapra másolva!

A fő gond, hogy nem pusztítják el a vírusokat

Az úgynevezett vírusölő anyagok, mint a fertőtlenítőszerek, szintén az egyszerű kölcsönhatás révén pusztítják el a vírusokat.

A legtöbb jelenleg használt antivirális gyógyszer úgy hat, hogy megakadályozza a vírusok fejlődését, de nem pusztítja el őket.

EEV vírus (piros) a szúnyog nyálmirigyében Forrás: CDC

Emellett nem is mindig megbízhatóak:

a vírusok mutálódhatnak és ellenállókká válhatnak a kezelésekkel szemben.

A legtöbb jelenleg használt antivirális gyógyszer úgy hat, hogy megakadályozza a vírusok fejlődését, de nem pusztítja el őket. Forrás: https://www.nytimes.com/2019/11/06/health/crispr-cancer-leukemia.html

"Ezen akadályok legyőzésére és a vírusfertőzések hatékony leküzdése érdekében egy egészen más kiindulópontot kerestünk" - mondta Caroline Tapparel Vu, a Genfi Egyetem kutatója, aki munkatársaival és a lausanne-i műszaki egyetem (ETH Lausanne) Francesco Stellacci vezette kutatócsoportjával közösen mutatta be az új módszert a Science Advances című folyóiratban.

A vírusok vesztét okozhatja, hogy vonzódnak a cukormolekulához

A kutatók már korábbi munkáik során kifejlesztettek egy aranyon alapuló antivirális szert. Ugyanennek az elvnek a használatával sikerült most természetes glükózszármazékokkal, úgynevezett ciklodextrinekkel kifejleszteni egy ilyen szert.

Az 1960-as években azonosított koronavírusok emberi és állati (madarak és emlősök) megbetegedéseket okozhatnak. Közéjük tartozik a súlyos, heveny légzőszervi tünetegyüttes kórokozója, a SARS, illetve a közel-keleti koronavírus, a MERS is Forrás: https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51245680

"A ciklodextrinek számos előnnyel rendelkeznek: még inkább biokompatibilisek, mint az arany, egyszerűbb az alkalmazásuk, nem váltanak ki rezisztenciamechanizmust és nem toxikusak" - mondta Samuel Jones, a Manchesteri Egyetem kutatója, a tanulmány társszerzője.

A kanyarót okozó Measles vírus Forrás: Wikimedia Commons

"A ciklodextrineket már széles körben alkalmazzák, különösképpen az élelmiszeriparban, ami megkönnyíti az ezeket alkalmazó gyógyszeres kezelések piacra dobását" - emelte ki Valeria Cagno, a Genfi Egyetem tudósa.

A módosított cukormolekulák vonzzák a vírusokat.

Elpusztítják a vírusok külső burkát, így képesek a fertőző részecskéiket is elpusztítani ahelyett, hogy csak a vírus növekedését blokkolnák.

A HPV, vagy humán papilloma vírus 3D mikroszkópos képe. Az új felfedezésen alapuló módszer valamennyi vírust elpusztíthatja Forrás: University of Nevada

Ez a mechanizmus úgy tűnik, minden vírusnál működik - állapították meg a tudósok légúti és herpeszfertőzésért felelős vírusok vizsgálatával.

Bevethető lesz a koronavírus ellen is

A szakértők szabadalmi bejelentést nyújtottak be és céget alapítottak a felfedezésük segítségével megvalósítható gyógyszeres fejlesztések kutatására. A nagyon stabil ciklodextrinekből krémek, gélek vagy orrsprék is készíthetők.

A MERS koronavírus megtámadja a tüdőt Forrás: Science Photo Library/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Bár bizonyos vírusok, például a hepatitisz-C, vagy a HIV ellen rendelkezésre állnak hatékony gyógyszerek, ezek specifikusak. Az új, széles spektrumú antivirális szerek fejlesztése azonban elengedhetetlen,

különösen a leginkább pusztító vagy újonnan megjelenő vírusok ellen, amelyekre még nincs kezelés.

Ez az új fejlesztés például az olyan legújabb vírusok, mint a koronavírus ellen is bevethető lehet a jövőben.

(Forrás: MTI/sda)