Az új koronavírus lehetséges globális terjedését vázolták fel brit kutatók, akik azonosították azokat az országokat és városokat, amelyek esetében a legnagyobb a kockázata a 2019-nCoV vírus terjedésének.

Thaiföld és Japán a két legnagyobb kockázatnak kitett ország

A Southamptoni Egyetem szakembereinek modellezése szerint a thaiföldi főváros, Bangkok esetében a legnagyobb a vírus globális terjedésének a kockázata az új koronavírus-járvány által leginkább sújtott kínai városokból légi úton érkező utasok nagy száma miatt.

Egy koronavírus-részecske illusztrációjaForrás: Science Photo Library/PIXOLOGICSTUDIO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Pixologicstudio/Science Photo Li

A kockázati lista második helyén Hongkong, a harmadikon Tajvan fővárosa, Tajpej áll,

amelyet Szöul, Tokió és Szingapúr követ. Sydney a 12., New York a 16., London a 19., Párizs pedig a 27. helyen van.

Bangkok áll a veszélyeztettség első helyén az új prognózis szerintForrás: Kriang kan / Shutterstock

A legnagyobb kockázatnak kitett országok: Thaiföld és Japán, az Egyesült Államok a listán a 6., Ausztrália a 10., Németország a 15., Nagy-Britannia a 17. helyen áll.

Ezek a legkockázatosabb kínai nagyvárosok

Kínában a legkockázatosabb városok Peking, Kanton, Sanghaj és Csonking, a legkockázatosabb tartományok Kuangtung, Csöcsiang, Szecsuán és Henan A globális térkép itt található meg. 

A Kínából indult, tüdőgyulladást okozó új koronavírusra figyelmeztető tábla egy bangkoki kórházban 2020. január 22-énForrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

"Létfontosságú, hogy megértsük a lakosság mozgásának mintázatát mind Kínában, mind globálisan ahhoz,

hogy felbecsüljük, hogyan terjed a vírus belföldön és szerte a világban.

 

Védőruhába öltözött egészségügyi alkalmazottak egy utas hőmérsékletét vizsgálják egy pekingi metróállomáson 2020. január 25-énForrás: MTI/EPA/Vu Hong

Ezeknek a trendeknek a feltérképezésével és a nagykockázatú térségek azonosításával segíthetjük a közegészségügyi hatóságok munkáját" - idézte Andrew Patemet, az egyetem földrajz- és környezettudományi tanszékének professzorát a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Azonosították a világ 30 legkockázatosabb országát és városát

A kutatók (2013-15 közötti) anonim mobiltelefon és IP-cím adatokat, 2018-as nemzetközi utazási adatokat használtak az emberek mozgása mintázatának megértéséhez a kínai holdújév 40 napig tartó ünnepének idején.

Védőmaszkot viselő kisfiú a pekingi vasútállomáson 2020. január 25-én, a kínai holdújév első napjánForrás: MTI/EPA/Vu Hong

Ebből azonosították a 18 legkockázatosabb kínai várost, és a világ 30 legkockázatosabb országát

valamint városát. A kutatók elismerték, hogy elemzésük egy "nem járvány" idejéről származó utazási mintázaton alapul, de rávilágít, hogy emberek nagy számban utazhattak a vírus tüneteivel a járvány korai szakaszában, még az előtt, hogy a korlátozásokat életbe léptették.

Koronavírus mikroszkópos képeForrás: Wikimedia Commons

A kockázati lista elkészítésében a brit szakemberek együtt dolgoztak kínai és kanadai kollégáikkal.

(Forrás: MTI)