Anglia alapításáról mesél az elveszettnek hitt angolszász kolostor

I. Edgár
I. Edgár angol király, aki kiérdemelte népétől a "békés" jelzőt
Vágólapra másolva!
A Wessex Archaeology régészeti szervezet szerint megtalálhatták az első angol király koronázási helyszínének maradványait. Könnyen meglehet, hogy több mint ezer évvel ezelőtt itt került a korona I. Edgár angol uralkodó fejére, akit a „békés" jelzővel illettek.
Vágólapra másolva!

Több bizonyíték is utal az elveszett apátságra

A kutatók a híres bathi apátságnál folyó feltárások során bukkantak a monostorra, az ott tervezett felújításokat megelőzően. A régészek az ásatások során igencsak meglepődtek, amikor azonosították a kolostor mellett egy angolszász építmény egyértelmű nyomait. Ezek az első ilyen, angolszász struktúrák egész Bath területén, amelyeket a Római Birodalom korában alapított, a termálvizes forrásairól ismert városban találtak.

A két félkör alakú elemet, az úgynevezett apszisokat a 12. században emelt egykori katedrális kerengője alatt találták meg. Ez a katedrális az apátság templomától délre található.

A Bath-i apátsági templomot sokszor átalakították Forrás: Wessex Archaeology

– mondta Cai Mason, a Wessex Archaeology munkatársa a LiveScience tudományos online portálnak. – Ezek alapján úgy gondoljuk, hogy ahhoz a kolostorhoz tartozhattak, ahol I. (Békés) Edgárt 973-ban megkoronázták, ám ennek a ténye újabb kérdéseket vetett fel.

Hozzátette, hogy a széndarabok kora, az apátságban található angolszász emlékek és a környező sírok jelenléte erőteljes bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy sikerült megtalálniuk az eddig elveszettnek hitt apátság maradványait.

Edgárt tartják Anglia megalapítójának

Békés Edgár angol királyt bátyja, Eadwig halála után koronázták Northumbria, Wessex és Anglia királyává. Ennek helyszínéül tudatosan a két részkirálysághoz is kapcsolódó Bath-ot választotta. Edgárt az egyház elvárásainak is megfelelő császári ceremónián, Isten akaratából koronázták királlyá.

I. Edgár angol király, aki kiérdemelte népétől a "békés" jelzőt Forrás: Wikimedia Commons

Erre korábban még nem volt példa az angol történelem során, és fontos tény, hogy

a brit uralkodók megkoronázása a mai napig ugyanígy történik.

Edgár uralkodása az angolszász királyság egyik legbékésebb időszaka volt, a szász királyság ekkor élte a fénykorát. Bár már előtte is több királyt hívnak Anglia megalapítójának, a terület mégis az ő időszaka alatt vált egy egységes egésszé.

– mutatott rá kétségeire Bruce Eaton, a Wessex Archaeology régészeti projektmenedzsere. – Bath komoly történelmi múltra tekint vissza, amely során a várost többször elfoglalták, épületeit lerombolták és átépítették; szinte bármi lehetséges.

A feltárások helyszíne Forrás: Wessex Archaeology

A felvetődő alternatívák között megemlítette például Offa király uralkodásának idejét, aki 781-ben foglalta el a kolostort, majd a közeli római fürdőkomplexum köveinek felhasználásával építtette meg a Szent Péter templomot.

A régészek most az úgynevezett „Footprint" projekt nyomán folytatják a feltárást, hogy választ kapjanak ezekre a kérdésekre.