A párizsi Pasteur Intézet kutatóinak - Európában először - sikerült izolálniuk és sejtkultúrába oltaniuk az új koronavírus törzseit, ami jelentős előrelépést jelent a védőoltás és a kezelés kidolgozásában.

Egész sor kutatás lehetővé vált e lépés megtételével - mondta pénteken Arnaud Fontanet, a Pasteur Intézet Globális Egészségügyi Főosztályának igazgatója sajtótájékoztatón Párizsban.
"Ez egy olyan vírus, amelyet nagyon nehéz izolálni. A kínaiaknak sikerült izolálniuk egy törzset, egy ausztráliai kutatócsoport a héten jutott el idáig, és mi vagyunk az elsők Európában" - hangsúlyozta az igazgató.
A kutatók az első franciaországi megbetegedéseknél, január 24-én vett mintákat használták,

amelyeket már ismert sejtekbe oltottak, hogy így tegyék lehetővé más rokon koronavírusok szaporodását.

Egyes mintavételeknél nem jártak eredménnyel, de ugyanattól a pácienstől levett két minta esetében a sejtek jó része már hétfőn elpusztult, amiből a vírus jelenlétére lehetett következtetni, amit később az elemzés is megerősített - mondta el Sylvie van der Werf, az intézet légzőszervi megbetegedéseket okozó vírusokkal foglalkozó központjának egyik vezetője. 

A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus (nCoV-2019), amely – egyéb koronavírusokhoz hasonlóan – légúton, valamint szájon át fertőzhet. Oltóanyag nincs ellene.Forrás: Origo

A közép-kínai Vuhanban decemberben megjelent új vírus sejtkultúrába oltása révén alkalmassá válik a kutatásokra. Ki lehet próbálni rajta az ismert vírusölő molekulák hatékonyságát, módosítani lehet a vírust a vakcinajelölt kidolgozása érdekében, illetve tanulmányozni lehet a működését a gyenge pontjait keresve, amelyek segítségével ki lehet dolgozni a kezelési stratégiákat.

Az előállított vírus segíthet a vakcina előállításában

A vírus által megfertőzött emberek szervezetében talált antitestek elemzése révén ki lehet egy olyan szerológiai tesztet dolgozni, amely nagy léptékben lehetővé teszi a fertőzés szűrését.
A diagnosztikai gyorstesztekkel ellentétben a szerológiai vizsgálat hosszú távon fontos Sylvie van der Werf szerint. A segítségével kimutatható ugyanis, hogy a vírussal kapcsolatba került emberek közül mekkora arányban fertőződtek meg anélkül, hogy a tünetek jelentkeztek volna, és így pontosabb adatokat lehet kapni a vírus terjedési képességéről. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) pénteken közölte, hogy nem túl hatékony a koronavírus által érintett kínai városokból érkező utasok vizsgálata.

Néhány napja Ausztráliában is előállították a koronavírust (nCoV-2019), ez segíteni fogja a próbavakcina hatkonyságának felmérését is.Forrás: https://www.bbc.com/news/world-australia-51289897

A svédországi székhelyű európai uniós intézmény szakértője, Pasi Penttinen elmondta, hogy az érintett kínai városokból érkezők 75 százaléka még a lappangási időszakban van, így a vizsgálat nem mutatja ki a betegség meglétét, és a tüneteket mutató betegeknél is csak 80 százalékos a vizsgálat hatékonysága.