Fantasztikus szellemi képességről tettek tanúbizonyságot a varjak

új-kaledón varjú Action Actions ADULT Adults ALONE Animal sequence Animal sequences Animal series Bird Birds Black Blacks Bought Boughts Branch Branches COLOR Colors Colour Colours CONTINENT Continental area Corvidae COUNT Counting
New Caledonian Crow having dislodged a larva with a twig. The bird is able to build a tool, a twig that it cuts out or picks up to inspect holes in the trees searching for worms or insects. It also uses stones to break seeds or snails. Biosphoto / Nicolas-Alain Petit
Vágólapra másolva!
A varjak már sok-sok kísérletben bizonyították, hogy nem lehet őket „tyúkeszűeknek" nevezni. Egy új kísérlet azonban azt igazolja, hogy még annál is okosabbak, mint amilyennek eddig gondolták őket.
Vágólapra másolva!

Az új kísérletben az új-kaledón varjú (Corvus moneduloides) mutatta meg szerszámkészítési és eszközkombinálási képességeit. Olyan ügyességről tett tanúbizonyságot a több darabból álló szárszámok összeállításában, amilyet eddig csak az emberszabású majmoknál (az embert is beleértve) figyeltek meg.

Még a gyerekek is csak több éves korukra sajátítják el ezt a készséget, mivel meglehetősen nagy előrelátási képesség, agykapacitás és problémamegoldó gyakorlat kell hozzá.

„Az eredmények azért figyelemreméltók, mert a varjak nem kaptak semmilyen segítséget vagy előzetes tréninget, ami e kombináció létrehozásával kapcsolatos, teljesen maguktól jöttek rá a megoldásra" – mondta Auguste von Bayern, a Max Planck Ornitológiai Intézet és az Oxfordi Egyetem közös tanulmányának első szerzője.

Új-kaledón varjú egy bottal piszkálja ki a lárvát a korhadó fatörzsből Forrás: Biosphoto/Nicolas-Alain Petit / Biosphoto/Nicolas-Alain Petit

A kutatók nyolc varjúnak adtak egy átlátszó dobozt, amelybe egy etetőtálcát tettek, írja a Scientific Reports. Ahhoz, hogy a jutalomfalatot elérjék, a varjaknak egy pálcát kellett átdugniuk egy kis lyukon, és odalökni az ennivalót a doboz oldalán lévő valamelyik nyíláshoz.

Először a kutatók elegendő hosszúságú pálcákat tettek a doboz közelébe. Mint várható volt, a varjak hamar megtanulták, hogy felvegyék ezeket, bedugják a lyukba, és kipiszkálják velük az ennivalót. Egy varjúnak ez nem jelent igazi kihívást.

A kísérletet tervezők ezután azonban csavartak egyet a dolgon. Csak olyan pálcikákat hagytak a doboz mellett, amelyek túl rövidek voltak ahhoz, hogy a madarak elérhessék velük a jutalomfalatot. Viszont tettek melléjük olyan összekötő darabokat, amelyek segítségével két vagy több pálcát össze lehetett illeszteni. Az így kapott botok már elég hosszúak voltak az ennivaló kipiszkálásához.

A kísérleti elrendezés. Felül látható, miként hajtja végre Mango az összetett feladatot, alul pedig az, hogy milyen elemek állnak a varjú rendelkezésére Forrás: Origo

Figyelemre méltó módon a nyolcból négy varjúnak sikerült összeilleszteni a kisebb darabkákat – azaz elkészíteni a saját szerszámukat –, és kipiszkálnia a jutalmat.

„Elképzelhető, hogy a madarak lefuttatták a probléma valamilyen virtuális szimulációját az agyukban, és a különféle lehetséges végkimenetelből választották ki a helyes megoldást, amit azután a gyakorlatba is átültettek" – mondta Alex Kacelnik, az Oxfordi Egyetem munkatársa.

A madarak egyike, a Mango nevű varjú különösen intelligensnek bizonyult. Ő nemcsak két, hanem három, sőt négy elemből álló eszközt is készített, amellyel jelentős távolságból is elérte az ennivalót.

Az köztudott, hogy a varjak azon kevés állat közé tartoznak, amelyek vadon és fogságban egyaránt képesek eszközhasználatra. Egy nemrég megjelent tanulmány arról szól, hogy képesek új eszközkészítési technikákat elsajátítani, és emlékezetből használni ezeket oly módon, ahogy még a főemlősöket kivéve egyetlen más állatnál sem látták.