Megvédhet-e az orvosi szájmaszk a koronavírustól?

Vágólapra másolva!
A koronavírus által megfertőzött emberek számának gyarapodásával párhuzamosan egyre többen vesznek fel sebészeti maszkot, azt remélve, hogy ezzel hatékonyan kivédhetik a kórokozó támadását. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű.
Vágólapra másolva!

Megvédhet az orvosi szájmaszk a vírustól? „Ha sima sebészeti szájmaszkról van szó, akkor nem igazán" – válaszolt a Live Science tudományos portál kérdésére dr. William Schaffner fertőzött betegségekre specializálódott szakértő, a Vanderbilt University kutatója.

Schaffner szerint aki biztosra akar menni, inkább válasszon N95 légzőkészüléket.

Hozzátette ugyanakkor, egyelőre nem tartunk még ott, hogy ehhez az eszközhöz kelljen nyúlni, ráadásul ezt a típusú maszkot nehéz helyesen felhelyezni, és hosszú távon igen kényelmetlen viselni. Ha mindez nem lenne elég elrettentő, vastagsága miatt a levegővétel sem egyszerű benne.

Miért nem jó a hagyományos orvosi szájmaszk?

A vékony sebészeti maszk ideális operációk során, mert felfogja az orvosok szájából és orrából érkező mikroorganizmusokat. Fordítva már nem biztosít ilyen hatékony védelmet;

mivel lazán illeszkedik az arcra, a vírusrészecskék játszi könnyedséggel megtalálják a rést a védelmen.

Természetesen a semminél még egy orvosi szájmaszk is több, ám Schaffner kiemelte, ne várjunk csodát tőle.

A vékony szájmaszk még abban az esetben sem túl ideális, ha meg vagyunk fázva, esetleg influenzásak vagyunk és meg akarjuk óvni a többi embert a betegségtől; a szakértő azt javasolja, ebben az esetben inkább maradjunk otthon, és ne menjünk emberek közé.

Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Stringer

Amivel igazán védhetjük magunkat

Schaffner szerint jelenleg a legbölcsebb döntés, ha nem utazunk most Kínába. Továbbá mossunk gyakran kezet, „piszkos" kézzel ne nyúljunk se a szemünkhöz, se az orrunkhoz, se a szánkhoz, ne tartózkodjunk betegek közelében, és fertőtlenítsük a gyakran fogdosott tárgyakat, felületeket.

Többen vannak, akik kutyáikra is orvosi szájmaszkot tesznek, ez azonban Schaffner szerint teljesen felesleges, a vírus jelenlegi formájában nem betegíti meg a házikedvenceket.