Víz alá kerülhet a világ legforgalmasabb repülőtereinek egy része, köztük New York légikikötői is a század végére, ha a globális felmelegedés hatására tovább emelkedik a tengerek szintje - figyelmeztetnek a kutatók.

Több mint fél métert is emelkedhet a tengerszint a század végéig

A Világ Erőforrásai Intézet (WRI) nevű, környezetvédelemmel foglalkozó washingtoni agytröszt elemzése szerint1 méternyi tengerszint emelkedés esetén világszerte 80 repülőteret öntene el a víz 2100-ig.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2019-es előrejelzése szerint a globális tengerszint nagyjából 60-110 centiméterrel emelkedhet 2100-ig, amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátása tovább erősödik. 

John Fitzgerald Kennedy Nemzetközi Repülőtér. Idén kezdik meg a repüőtér fejlesztését: lesz 2 új terminál, melynek kapuit 2023-ban tervezik megnyitni, az repülőtérhez vezető úthálózatot is fejlesztik, valamint a vasúti tömeg tranzitot is kiterjesztik.Forrás: https://www.airport-technology.com/projects/jfk-international-airport-redevelopment/

A szakemberek szerint még ha sikerül is teljesíteni a 2015-ös párizsi klímaegyezmény célkitűzését - vagyis a Föld felmelegedését az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2 Celsius-fokban korlátozni -,

akkor is csaknem 45 repülőtér fog víz alá kerülni

a világ alacsonyan fekvő területein egy várhatóan fél méternyi tengerszint-emelkedés nyomán.

Még ha megfékezzük a klímaváltozást, akkor is víz alá kerülnek a repterek

Mindez azt jelenti, hogy ha sikerül is megfékezni a klímaváltozást, akkor is szükség lesz az alkalmazkodásra, például tengerparti védőgátak formájában.

Yancheng Nanyang Nemzetközi Repülőtér.Forrás: https://www.chinadragontours.com/yancheng-nanyang-international-airport.html

A WRI szerint az érintett repülőterek között van a világ legforgalmasabb légikikötőinek egy része, például New York mindhárom nemzetközi repülőtere, valamint a kínai Jencseng Nanjang Nemzetközi Repülőtér.A tanulmány a szélsőséges meleget és a súlyosbodó természeti katasztrófákat is a repülőtereket fenyegető, éghajlattal összefüggő tényezők közé sorolta.

(Forrás: MTI)