Új helye lesz a Nobel-díj tervezett központjának: Stockholm szívében, a tengerparton építik fel - jelentette be pénteken sajtótájékoztatóján a Nobel Alapítvány.

A békedíj kivételével valamennyi díjat Stockholmban adják át

A Slussen (Zsilip) nevű forgalmas csomópont közelében, közvetlenül a vízparton fog állni az új központ, ahol a hét minden napján kiállításokat nézhetnek meg, programokon, előadásokon és vitákban vehetnek részt a helyi lakosok, a diákok és a turisták - mondta Lars Heikensten, az alapítvány igazgatója. 

A Nobel-díj emlékérmeForrás: Origo

Az építkezés 2025-ben vagy 2026-ban kezdődik és körülbelül két évig tart.

Az Oslóban átadott békedíj kivételével minden kiválasztottat Stockholmban tüntetnek ki a Nobel-díjjal.

Az új központban folyik majd a díjjal kapcsolatos összes tevékenység, és a stockholmi Gamla Stanban, vagyis az Óvárosban álló Nobel-múzeum is az új épületbe költözik. 

Slussen légi felvétele. Slussennél épül a Nobel Központ.Forrás: https://www.nobelprize.org/press/#/publication/5e3d3ebb10e5580004d4ce1a/552bd85dccc8e20c00e7f979?&sh=false

A Nobel-központ az eredeti tervek szerint szintén a város szívében, a Blasieholmen-félszigeten épült volna, a modern, hatemeletes tömböt David Chipperfield neves brit építész tervezte.

Egy leszavazott terv

Támogatói szerint áldás lett volna, ha megépítik, ellenzői azonban túl nagynak tartották, úgy vélték, nem illett volna a környező régi házak közé. A tervet végül leszavazták, mert "jelentősen károsította volna" a félsziget kulturális örökségét.

A Nobel-díjasok felfedezéseit és kreativitását bemutató Nobel Múzeum is másik épületbe költözik.Forrás: https://www.nobelprize.org/about/nobel-museum/

Az új helyszínen építendő központnak is vannak ellenzői, akik a hatalmas építkezés és a forgalmi problémák miatt fejezik ki nemtetszésüket.
Az igazgató elmondta azt is, hogy a finanszírozás és a tervező keresése is most kezdődik.
A központ mellé szállodát és parkot is terveznek.

(Forrás: MTI)