Újabb jó pontot kaptak az erjesztett szójatermékek

miszó
A miszó szójapaszta, ami nálunk még kevéssé ismert
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint az erjesztett szójatermékek, mint például a távol-keleti ételcsodának számító miszó és a nattó fogyasztása csökkenti a korai halálozás kockázatát. Az ok-okozati kapcsolat megállapításához azonban még további vizsgálatok szükségesek.
Vágólapra másolva!

Csak az erjesztett termékeket ajánlják

A szója fontos növényi fehérjeforrás, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakban rendkívül gazdag, ám érdemes mértékletesen fogyasztani. Mert bár a szójában sok a többszörösen telítetlen és alacsony telítettségű zsír, a rost, a vitamin és az ásványi anyag, mégis legalább 170 tudományos tanulmány érhető el, amely a szójafogyasztás veszélyeiről szól.

A legújabb kutatás ezúttal az erjesztett szójatermékekre és azok egészségügyi előnyeire fókuszált, amelyeket igen szívesen fogyasztanak az ázsiai országokban, különösen Japánban.

A miszó szójapaszta, ami nálunk még kevéssé ismert Forrás: 123.com

Ezek közé tartozik az egészséges étkezés egyik alapelemének számító a miszó (egy szójababból készülő paszta), a nyers szójababot jelenőt nattó (egy kifejlett baktérium puhítja meg a babot, egyszersmind egy fura, nyúlós, ragadós szövettel vonja be), valamint a tofu (a szójatúróból készült, nem csak a vegetáriánusoknak szánt húshelyettesítő).

A kutatók arra jutottak, hogy azoknál a vizsgált személyeknél, akik fermentált (erjesztett) formában fogyasztják a szóját, 10 százalékkal csökkent a korai halálozás kockázata. Az ok-okozati összefüggések viszont még nem ismertek.

Alacsonyabb halálozási kockázattal jár

A tanulmány során a Japán Közegészségügyi Központ nyilvántartásában szereplő, összesen 42 750 férfi és 50 165 nő adatait vizsgálták meg, akik valamennyien kitöltöttek egy-egy kérdőívet is a táplálkozási szokásaikkal, életmódjukkal és személyes egészségükkel kapcsolatban. A résztvevők életét ezután tizenöt éven át kísérték figyelemmel.

Japán egyik legendás eledele az erjesztett szójabab, vagyis a nattō: a kifejtett babon egy bizonyos baktériumot tenyésztenek Forrás: Wikimedia Commons

A tudósok a különféle típusú erjesztett szójatermékek és halálozás, valamint a rákos megbetegedések, a szív- és érrendszeri betegségek, a légzőszervi betegségek és a különböző sérülések közötti összefüggéseket keresték.

– írták a tanulmány szerzői a ZME Science tudományos online portálon. – Ugyanakkor nem figyeltünk meg szignifikáns összefüggést az összes szójatermék bevitele és a bármilyen okból fakadó mortalitás között.

Hozzátették: a megállapításokat érdemes óvatosan értelmezni, mert a nem fermentált szója termékek fogyasztásából eredő kockázatok messze felülmúlják a lehetséges előnyöket. Ezért további kutatásokra van szükség „az erjesztett szója egészségre gyakorolt hatásának tisztázása érdekében".