Brutálisan mészároltak le egy csoport idegent 7300 évvel ezelőtt a spanyol Pireneusok egy barlangjában talált leletek tanúsága szerint.

Jó előre megtervezhették az őskori gyilkosságot

A Scientific Reports tudományos lap pénteki számában közölt tanulmány szerzői megállapították, hogy az ismeretlen támadók négy kisgyereket és öt idősebb felnőttet öltek meg, a holttesteket egy barlangba vitték és megcsonkították őket. A brutális kivégzést jó előre megtervezhették.A kutatásban részt vevő osztrák tudósok szerint a vérengzés az erőforrásokért folyó küzdelem vagy az idegenellenesség jele lehet.
"A felnőttek közül legalább négyet fejre célzott nyíllövésekkel öltek meg. Az egyik áldozatnak a szemébe talált a nyíl, majd a koponyacsont belső falába fúródott" - közölte Kurt W. Alt, a Danube Magánegyetem (DPU) paleontológiai központjának munkatársa. 

A spanyolországi Els Trocs barlang helyszíne a Pireneusokban. huesca és Lérida a szomszédos spanyol provinciák.Forrás: https://www.nature.com/articles/s41598-020-58483-9?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+srep%2Frss%2Fcurrent+%28Scientific+Reports%29

A vizsgálatokban részt vevő igazságügyi orvosszakértők szerint minden nyíllövést nagyjából azonos távolságból adtak el.
"Mind az öt felnőtt és négy gyerek maradványai számos további koponya- és csontsérülés nyomait viselik. A karok és lábak hosszú csontjain gyakran az ízületek közelében helyezkednek el ezek az ütésnyomok, amelyek kettétörték a végtagokat" - magyarázták a tudósok a DPU közleményében.

A szűk barlangi üregben lehetetlen volt íjjal és nyíllal lőni,

ezért a gyilkosoknak a halálos lövéseket a szabadban kellett leadniuk. "A leletek állapota arról árulkodik, hogy a barlangban aztán tovább gyalázták a holttesteket" - állapították meg a kutatók.

Csak kisgyerekek, és idős emberek az áldozatok

Az áldozatok elleni erőszak olyan mértékű volt, ami nem lehetett egyszerű rablás következménye. A DNS-elemzés alapján az holttestek az első kora újkőkori földművesek közé tartozhattak, a Közel-Keletről vándorolhattak be Európába.

Kizárólag kisgyerekek, valamint idősebb nők és férfiak maradványai feküdtek a barlangban, a fiatal, védekezni képes harcosok hiányoztak.
Az Els Trocs-barlang, ahol 2009 és 2019 között feltárták a csontokat, a Pireneusok egy fennsíkjának lábainál található.

A1:Az Els Trocs barlangból származó végzetes nyíllövések sérülései külső nézetből. A2:bal parietális csont töredék.A háromszögletű sérülést nagy sebességgel a felületre ható tompa erő okozta. A3: Az első eset belső nézete. A hatás elérte a belső lemezt és egy töredék repeszéhez vezetett és tölcsér alakú sérülés krátert hozott létre. A4:A 24 mm hosszú tölcsér alakú hiány részlete; a leválasztott töredék hiányzik. B1: A parietális csontban lévő sérülés mikro CT képe a sérülésen keresztülfutó síkmetszettel. Ez mutatja a csonttöredék nyíl becsapódás által okozott külső horpadását és belső dudorát. B2: Jobb parietális csonttöredék külső nézete. Láthatóak a külső dudorok törési vonalai szilánkokkal. B2: A B1 belső nézete. B3:A külső dudor okozta hatáspontnál lévő bemetszésszerű vágás. B4: A tompa erőhatás okozta bemetszésszerű sérülés részlete.A kovakő nyílhegy behatolt a koponya bal oldalába, áthatolt az agyon és rézsútosan behatolt a parietális csontba a behatolás pontjával szemben. C:A kovakő nyíl sérülés mikro CT képe, mely a külső sík dudorának mély hinyát mutatja. C1: Az első mintának egy izolált kerekded képe (eltávolított tölcsér alakú koponyacsont töredék) kimozdítva egy nyíllövés által a parietális csontból, külső (C1)és belső nézetből (C2).Forrás: https://www.nature.com/articles/s41598-020-58483-9?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+srep%2Frss%2Fcurrent+%28Scientific+Reports%29

"Úgy véljük, az áldozatok a nyarat a fennsíkon töltötték, mint az osztrák alpesi legelők hajdani parasztjai. A hatvan körüli nők és férfiak, akiknek a földeken már nehéz volt a munka, a gyerekekről és az állatokról gondoskodtak, így vették le a terhet a családtagok válláról" - magyarázta Alt.

Újkőkori település (Zdenek Burian festménye)Forrás: Pinterest

Nem tudni, kik ölték meg a kisgyerekeket és az öregeket, mivel a gyilkosok nem hagytak használható nyomokat.
"Kisgyerekeket és idős nőket öltek meg, ami arra enged következtetni, hogy két világ csapott össze, az őskőkor vadászai-gyűjtögetői és a messziről bevándorolt földműves-állattenyésztő népek" - tette hozzá.
A tudós feltételezi, hogy a tettesek egy helyi vadászó-gyűjtögető csoporthoz tartoztak, akiket nagyon zavart a területükre érkező földművesek és állattenyésztők tevékenysége, ezért erőszakkal akarták elrettenteni őket. "Számomra ez sokkal valószínűbb, mint az a magyarázat, hogy két szomszédos falu lakói egymás állatait vagy asszonyait ragadták volna el, ezzel nehezítve meg egymás életét" - mondta Alt.

(Forrás: MTI)