A betegek hasmenése lehet a tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének másodlagos útja - figyelmeztettek amerikai kutatók pénteken egy frissen közölt kínai tanulmány alapján.

Eddig csak a légúti fertőzésre koncentráltak

A mostani járványt okozó 2019-nCoV jelű koronavírus elsődlegesen cseppfertőzés útján terjed, amely bármely már fertőzött személytől származhat.

Az első eseteket vizsgáló kutatók azonban a légzőszervi tüneteket mutató páciensekre koncentráltak,

és emiatt elhanyagolhatták az emésztőszervi tüneteket.

Wuhanban túlzsúfoltak a kórházak. Az 1960-as években azonosított koronavírusok emberi és állati (madarak és emlősök) megbetegedéseket okozhatnakForrás: https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51245680

Az Amerikai Orvosi Szövetség Folyóiratában (Journal of the American Medical Association - JAMA) kínai szerzőktől közölt új cikk szerint az általuk vizsgált egyik vuhani kórház 138 pácienséből 14 esetében (azaz több mint tíz százalékuknál) egy vagy két napig tartó hasmenéssel és hányással kezdődött a betegség, mielőtt kialakultak volna a légzőszervi problémáik.

A fürdőszobákból kiáramló meleg levegővel is terjedhet

Ezt tapasztalták az új koronavírussal diagnosztizált első amerikai páciensnél is, és néhány hasonló kínai esetet a The Lancet című nemzetközi orvosi hetilapban is dokumentáltak.

Egy koronavírus-részecske illusztrációjaForrás: Science Photo Library/PIXOLOGICSTUDIO/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Pixologicstudio/Science Photo Li

"Fontos megjegyezni, hogy a 2019-nCoV vírus

kimutatható volt a szokatlan hasi tünetekre panaszkodó páciensek székletében

- hasonlóan a 2002-2003-ban nemzetközi járványt okozó SARS vírushoz (...), ami az ürülék útján való terjedésre utal" - mondta az egyesült királyságbeli Tudományos Média Központnak (Science Media Centre) William Keevil, a Southamptoni Egyetem professzora.

A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus (nCoV-2019), amely – egyéb koronavírusokhoz hasonlóan – légúton, valamint szájon át fertőzhet. Oltóanyag nincs ellene.Forrás: Origo

Az ürülékkel való terjedés miatt 2003-ban százak fertőződtek meg egy hongkongi lakótömbben,

ahol a vírus a fürdőszobákból felszálló meleg levegővel közeli épületekbe is eljutott.

Mindez nem jelent meglepetést a kutatók számára, mivel az új vírus ugyanahhoz a családhoz tartozik, mint a SARS kórokozója.

A felfedezés újabb nehézséget jelent a járványgócok elszigetelésében

Jiayu Liao, a Kaliforniai Egyetem biomérnöke mindazonáltal rámutatott, "egyelőre nem tudják, hogy mennyi ideig képes túlélni a vírus a testen kívül és mennyire érzékeny a hőmérsékletre".

A wuhani piacot tekintik széleskörben a koronavírus kiindulópontjának, de az emberek máshol is megfertőződhettekForrás: ciencemag.org/news/2020/01/wuhan-seafood-market-may-not-be-source-novel-virus-spreading-globally

David Fisman, a Torontói Egyetem epidemiológusa szerint a széklet útján való terjedés mindenesetre

újabb nehézségeket jelenthet a járványgócok elszigetelésében,

és főleg a kórházakban okozhat problémát, ami felerősítheti a járványt.

A Kínából indult, tüdőgyulladást okozó új koronavírusra figyelmeztető tábla egy bangkoki kórházban 2020. januárjábanForrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Benjamin Neuman, a Texas A&M University-Texarkana virológus kutatója azonban arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi ismeretek szerint "a cseppfertőzés és a fertőzött felületeket érintő kezünk szemhez, orrhoz vagy szájhoz dörzsölése" valószínűleg a fő terjedési útja az új koronavírusnak is.

(Forrás: MTI/AFP)