Oroszország első alkalommal készül számba venni, hogy hány jegesmedve él a területén - közölte vasárnap az Interfax hírügynökség az orosz természetvédelmi minisztériumra hivatkozva.

Az összeírást az orosz tudósok 2021-ben a Csukcs- és a Kelet-Szibériai-tengeren, 2022-ban pedig a Laptyev- és a Kara-tengeren, valamint a Ferenc József-föld vízterületein, a levegőből végzik. A természetvédelmi tárca rámutatott, hogy először állnak majd rendelkezésre átfogó adatok az oroszországi jegesmedve-állományról. 

A Déli-sark környékén felgyorsult az olvadás, egyre gyorsabban válnak le hatalmas jégtáblák, ezért komoly veszélyben vannak a jegesmedvék (Ursus maritimus).Forrás: Wikimedia Commons

Az idei évet a Rosznyefty olajvállalat által finanszírozott projekt módszereinek és műszaki eszközeinek előkészítésére fordítják.
A jegesmedvét (Ursus maritimus) Oroszországban a veszélyeztetett állatfajokat felsoroló vörös könyvben tartják számon, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sebezhető fajok között szerepel.
(Forrás: MTI)