Nagy madárszárnyat találtak egy 99 millió éves borostyánban

borostyán
2017-ben is találtak egy madár fosszíliát egy 99 millió éves burmai borostyánkőben.
Vágólapra másolva!
Szokatlan méretű madárszárnyat találtak egy 99 millió éves borostyánban - jelentette be hétfőn egy nemzetközi kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

Az 5,3 centiméteres és 79,4 grammos borostyán egy jobb szárny töredékét rejti, rövidebb, mint egy centiméter. A tudósok szerint az úgynevezett Enantiornithes csoportba tartozó madáré lehet:

ehhez a kihalt csoporthoz tartozó egyedek maradványai elsősorban a kréta korszakból maradtak fenn.

Többségük foggal és karomban végződő ujjakkal rendelkezett, ezeket leszámítva nagyon hasonlítottak a ma élő madarakhoz.
A szárny néhány tolla is megőrződött, a leghosszabb 37 milliméteres. A madárcsoporthoz képest szokatlanul nagynak számító szárnyat a Mianmar északi részén lévő Hukawng-völgyben találták, a terület fosszíliákat tartalmazó borostyánleletekben gazdag.

Illusztráció a kínai Shanweiniao cooperorum fajról, amely szintén az Enantiornithes madarak közé tartozott Forrás: Wikimedia Commons

A felfedezéstől a szakértők azt remélik, segít jobban megismerni az ősi madarak méreteit - fogalmazott Hszing Lida, a Kínai Geológiai Egyetem paleontológusa.
Az enantiorniták általában rövidebb farkú, sok esetben fogakkal is rendelkező tollas madarak voltak, a repülésben vélhetően gyengébbek teljesítettek. "Valószínű, hogy egy nagyjából 10 centiméter hosszú egyedhez tartozott a szárny. Vagy az egyed volt szokatlanul nagy, vagy az enantiorniták egy új fajáról beszélhetünk" - fogalmazott Hszing.

2017-ben is találtak egy madár fosszíliát egy 99 millió éves burmai borostyánkőben. Forrás: https://www.origo.hu/tudomany/20170609-kilencvenkilencmillio-eves-madarfioka-fossziliat-talaltak-egy-burmai-borostyankoben.html

A mintegy 66 millió éve, a kréta és a tercier földtörténeti kor határán kihalt enantiornita madarak nagyon sokszínűek voltak a viselkedésük és a fejlődésük szempontjából.
A kutatás eredményeiről a tudósok a Cretaceous Research című szaklap friss számában írtak.

(Forrás: MTI)