A világűrből érkező, szabályosan ismétlődő jeleket detektáltak egy kanadai távcsővel.

A kutatók szerint ez az eddigi legkülönösebb gyors rádiókitörés, amit valaha észleltek - írja az Independent. A gyors rádiókitörések (FRB-k) kozmikus rádióhullámok rövid ideig tartó, nagyon erős löketei.

A jeleket egy kanadai rádióteleszkóppal (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment, rövidítve CHIME) észlelték, és ez az első alkalom, hogy a kitörések szabályos, jól felismerhető mintázatban – jelen esetben 16 napos ciklusban – ismétlődnek: a szignálok 4 napon át rendkívüli intenzitással érkeznek, majd 12 napos csend következik, aztán a jelenség újra ismétlődik.

Egyelőre pontosan nem tudni, mi a jelek forrása, annyit sikerült kideríteni, hogy körülbelül 500 millió fényévre lehet tőlünk, és valószínűleg egy bináris rendszerről van szó, ahol valamilyen objektum egy csillag vagy egy fekete lyuk körül kering. A kutatók továbbá kizárták, hogy fekete lyukba zuhanó csillagból származhatnak a jelek, nem vethető el ugyanakkor teljesen, hogy egy idegen civilizáció küldi őket felénk.

A szakértők most tovább figyelik majd az FRB 180916.J0158+65 katalógusjelű kitörést, hogy többet megtudjanak az eredetéről.