Egy új teszttel 1 óra alatt kimutatható az új koronavírus

koronavírus
Wuhanban túlzsúfoltak a kórházak. Az 1960-as években azonosított koronavírusok emberi és állati (madarak és emlősök) megbetegedéseket okozhatnak. Közéjük tartozik a súlyos, heveny légzőszervi tünetegyüttes kórokozója, a SARS, illetve a közel-keleti koronavírus, a MERS.
Vágólapra másolva!
A fertőző légúti betegségek akár 40 kórokozóját, köztük az új koronavírust és a madárinfluenza vírusát is ki lehet mutatni egy órán belül egy új eszközzel, amelynek kifejlesztését hongkongi tudósok jelentették be kedden.
Vágólapra másolva!

Egy órán belül azonosítani lehet a kórokozót

A gyorstesztet a Hongkongi Műszaki Egyetem kutatócsoportja Terence Lau Lokting, az egyetemi innovációs és technológiai fejlesztés vezetője, valamint az alkalmazott biológiai és vegyi technológiai tanszék professzora vezetésével alkotta meg.
Lau elmondta, hogy

a rendszer része egy teljesen automatizált gép és a légúti fertőző betegségek úgynevezett betegágy melletti (POCT) genetikai tesztjeihez való, teljes átvizsgálást lehetővé tevő komplex panel.


Az új technológia jelentősen javíthat a kórokozó érzékelésének pontosságán, ezzel növeli a teszteredmények megbízhatóságát.

Wuhanban túlzsúfoltak a kórházak. Az 1960-as években azonosított koronavírusok emberi és állati (madarak és emlősök) megbetegedéseket okozhatnak. Közéjük tartozik a súlyos, heveny légzőszervi tünetegyüttes kórokozója, a SARS, illetve a közel-keleti koronavírus, a MERS. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51245680

Lau szerint a teszt egyszerű, kezelése könnyű és higiénikus az egész folyamat. Akár 40 légúti kórokozót is azonosít, szemben a jelenleg használt technológiával, amelyik legfeljebb 22 patogént ismer fel. Egyetlen teszttel nagyjából egy óra alatt azonosítani lehet a kórokozót.

Négy év munkájának eredménye a minden eddiginél megbízhatóbb teszt

"A kórokozók korai és pontos felismerése a betegségek hatékony kontrollját segíti és megelőzi a fertőző patogének további terjedését. A páciensek számára azért előnyös, mert idejében el lehet kezdeni a gyógyítást, így megelőzhetők a szövődmények" - tette hozzá.

A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus (nCoV-2019), amely – egyéb koronavírusokhoz hasonlóan – légúton, valamint szájon át fertőzhet. És lehetséges, hogy széklet útján is. Oltóanyag nincs ellene. Forrás: Origo

A kutatócsoport négy éve kezdett dolgozni az új teszten. Tavaly végezték a klinikai minták tesztjeit és optimalizálták a rendszert.
Az új koronavírus (COVID-19) okozta járvány 2019-es kitörésekor az új kórokozót tartalmazó mintákat is vizsgálták az új technológiával.

(Forrás: MTI)