A klímaváltozás miatt van a szárazságot okozó indiai-óceáni jelenség

bozóttűz
Január 9-i légifelvétel az ausztrál bozóttüzekről.
Vágólapra másolva!
A klímaváltozás számlájára írható az Ausztráliában súlyos szárazságot okozó indiai-óceáni időjárási jelenség - vélték ausztrál kutatók egy csütörtökön megjelent tanulmányban.
Vágólapra másolva!

Ausztráliában szárazságot, Kelet-Afrikában áradásokat okozott

Az Ausztráliai Nemzeti Egyetem és a CSIRO tudományos kutatószervezet tudósai kimutatták, hogy az indiai-óceáni dipólus pozitív fázisa a globális felmelegedés eredménye.
Az indiai-óceáni dipólus (IOD) az Indiai-óceán nyugati és keleti medencéjének tengerfelszíni hőmérsékletében évről évre bekövetkező változásokat méri.

Pozitív állapotban akkor van, amikor az Afrika szarva térségében az átlagosnál melegebb a tengervíz felszíne, miközben Ausztrália partjai mentén hűvösebb, ami ott kevesebb csapadékot és magas hőmérsékleteket eredményez.


A kutatók azt találták, hogy az 1960-as évek óta egyre gyakoribb és egyre erősebb a pozitív IOD.
Az Ausztráliát 2019-ben sújtó rendkívüli szárazság idején, amely az ország történelmében a legsúlyosabb volt, az indiai-óceáni dipólus rekord pozitív állapotban volt, ami viszont Afrikai keleti részén áradásokat eredményezett.

Legalább 29 ember vesztette életét a súlyos esőzések okozta földcsuszamlás következtében a kenyai West Pokot megyében tavaly novemberben. Forrás:https://www.bbc.com/news/world-africa-50528982

"Az esősávok odahúzódnak, ahol a tenger hőmérséklete a maximumon van. A légáramlás mindig olyan térségek felé mozog, ahol az óceán hőmérséklete a maximumon van" - magyarázta Wenju Cai, a CISRO déli féltekei óceánkutató központjának az igazgatója.

Egyre súlyosabbak leszenk a szárazságok

Cai előrejelzése szerint ha a globális hőmérséklet 1,5 Celsius-fokkal lesz magasabb, Ausztráliában megkétszereződnek a pozitív IOD okozta szárazságok. Ez növeli a nagyon meleg és száraz évek és a bozóttüzek kockázatát.

Január 9-i légifelvétel az ausztrál bozóttüzekről. Forrás: https://www.bbc.com/news/world-australia-51102658

Ausztrália keleti és déli részén tavaly szeptember óta mintegy százezer négyzetkilométeres - Magyarországnál is nagyobb - területen pusztítottak bozóttüzek, amelyek 33 ember halálát okozták, mintegy 2500 embernek kellett elhagynia lakhelyét, egymilliárd állat pusztult el.

(Forrás: MTI)