Csaknem kihalt teknősfaj fészkeit fedezték fel Kambodzsában

Vágólapra másolva!
A már csaknem kihalt királyi teknős (Batagur affinis) három fészkét fedezték fel természetvédelmi szakemberek a délnyugat-kambodzsai Koh Kong tartományban lévő Sre Ambel folyórendszer vizenyős területein - jelentette be szerdán a New York-i központú Wildlife Conservation Society (WCS).
Vágólapra másolva!

Az 51 tojást rejtő fészkekre a WCS kambodzsai szervezete, a helyi halászati hatóság és egy teknősfészek-védelmi csoport emberei találtak rá. A déli Batagur-teknősként is ismert királyi teknős egyike a világ 25 legveszélyeztetettebb édesvízi, illetve szárazföldi teknősének. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik.

"A Sre Ambel folyórendszer kulcsfontosságú szerepet játszik a királyi teknős túlélésében, mivel partmenti területei, ártéri és mangroveerdőségei táplálékot és a párzáshoz szükséges feltételeket is biztosítják az állatok számára" - mondta Ken Sereyrotha, a WCS illetékes munkatársa. A szakember szerint 2016 óta ez az első alkalom, hogy három fészekre bukkantak, az elmúlt négy évben mindig csak egyet-egyet találtak.

- tette hozzá Sereyrotha.

Forrás: Wikimedia Commons

A királyi teknős onnan kapta előkelő nevét, hogy a történelmi időkben csak a kambodzsai uralkodói család tagjai fogyaszthatták tojásait. Egészen 2000-ig úgy vélték, hogy a faj kihalt Kambodzsában, ekkor azonban egy kisebb populációt fedeztek fel a Sre Ambel folyóban. A helyi halászati hatóság és a WCS azóta együtt dolgozik, hogy megóvják a fajt a kipusztulástól. 2005-ben Kambodzsa nemzeti hüllőjévé nyilvánították az állatot.

(MTI/Hszinhua)