Továbbra is nagy népszerűségnek örvend a denevérhús Indonézia egyes részein annak ellenére, hogy kínai és külföldi szakértők is a kis testű szárnyas emlősöket tartják az új koronavírus eredeti hordozójának.

Az indonéz Észak-Celebesz tartományban élő minahasa etnikai csoport tagjai az indiai curryhez hasonló fogásként fogyasztják a denevért.

A paniki elkészítéséhez az egész állatot, beleértve a fejét és a szárnyait is felhasználják.

"A koronavírus nincs hatással az eladásokra" - mondta Stenly Timbuleng, aki az Észak-Celebesz székhelyétől, Manadótól délre fekvő Tomohonban árul denevérhúst.

Denevérpiac IndonéziábanForrás: AFP/Bay Ismoyo

Egy átlagos napon a férfi 50-60 példányt ad el, az ünnepi időszakokban ez a szám akár a 600-at is elérheti.

"A denevér a legkedveltebb fehérje az őslakosok körében, különösen Észak-Celebesz tartományban" - mondta William W. Wongso indonéz étkezési szakértő, aki csaknem féltucat szakácskönyv szerzője, hozzátéve, hogy ő maga a denevérszárnyakat szereti a legjobban.

A denevér mirigyeit először eltávolítják a hónalj és a nyak területéről, hogy megszabaduljanak a kellemetlen szagtól. Az állatot ezután meggrillezik vagy megpörkölik, hogy eltávolítsák a szőrt, majd felszeletelik és egy gyógyfüves, fűszeres, kókusztejes szószban megfőzik.

Denevérgrillezés IndonéziábanForrás: Biosphoto/Cyril Ruoso / Biosphoto/Cyril Ruoso

Egészségügyi szakemberek szerint a COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus eredeti hordozói denevérek lehettek, és a vírus feltehetőleg egy másik állatfajról került át az emberre.

A legfrissebb adatok szerint 1355-en haltak meg tavaly decembere óta a súlyos tüdőgyulladást okozó koronavírus-járványban, többségük Hupej tartományban, míg csaknem hatvanezer a kórban megfertőződöttek száma.

Indonéziából egyelőre nem jelentettek megbetegedést, de a főváros, Jakarta denevérhúst is kínáló éttermeinek egy része levette étlapjáról a csemegét.