Az eddig becsültnél nagyobb mértékben, már ebben az évszázadban megemelheti a tengerszintet az antarktiszi jégolvadás. Egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmánya szerint az évszázad végéig csupán ez a tényező 58 centiméterrel növelheti meg a vízszintet.

Az Antarktiszt illetően a szakértői prognózisok skálája meglehetősen széles - hangoztatta Anders Levermann, a Potsdami Klímakutató Intézet (PIK) szakértője, a tanulmány fő szerzője pénteken. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának korlátozása nélkül a tengerszint emelkedésének valószínű mértéke 6 és 58 centiméter között van a kutatás szerint.

Viszont ha sikerülne gyorsan csökkenteni az emissziót, a vízszintemelkedés 4 és 37 centiméter között lenne.
"Az Antarktisz-faktor a legnagyobb ismeretlen tényező, emiatt világszerte a legnagyobb kockázatot is jelenti a tengerszint tekintetében" - mondta Levermann.

Nagyobb ütemű a jégolvadás az eddig számítottakhoz képestForrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Ozge Elif Kizil

Kiemelte, az új kutatási eredmények fontos információval szolgálnak a partok védelme szempontjából. "Minél több számítógépes szimulációt használunk, amelyek mind kissé eltérő dinamikával reprezentálják az antarktiszi jégtakaró változásait, annál szélesebb lesz az eredményskála.

Folyamatosan fogyatkozik az Antarktisz jéggel borított területeForrás: pxhere.com

De annál szilárdabbak azok a becslések is, amelyeket adni tudunk a társadalomnak" - fogalmazott Sophie Nowicki társszerző, a NASA Goddard Űrközpontjának munkatársa. Hozzátette: bár "még mindig nagyok a bizonytalanságok", már sikerült jobban megérteni a Föld legnagyobb jégtakaróját. Hosszú távon, vagyis a következő évszázadokban és évezredekben az antarktiszi jégtakaró olvadása akár

több tíz méterrel is megemelheti az óceánok vízszintjét a tanulmány szerint.Levermann kiemelte: amit biztosan tudni lehet, az az, hogy a szén, olaj és gázok égetése tovább növeli a partvidéki metropoliszokat - New Yorktól Mumbaion át Hamburgig és Sanghajig - fenyegető veszélyeket.

Nem csak az Antarktisz, Grönland jege is olvad

A tengerek és óceánok globális felmelegedés miatti vízszintemelkedésére vonatkozó eddigi prognózisok elsősorban a melegedő tengervíz termikus kiterjedését, valamint a hegyvidéki olvadó gleccsereket vették figyelembe mint legfontosabb tényezőket. A grönlandi jégtakaró olvadása is fontos szerepet játszik a folyamatban.

Grönlandi táj, olvadó jéggel. A jelenlegi tendenciák mellett a "zöld sziget" akárcsak a földtörténeti múltban, teljesen jégmentessé válhat.Forrás: AFP/Hemis/Roy Philippe

Az Európai Földtudományi Egyesület (EGU) Earth System Dynamics című lapjában most megjelent új kutatási eredmények szerint az Antarktisz belátható időn belül a legfontosabb faktorrá válhat.

Az összes tényező együttesen jelenti a tengerszint emelkedésének teljes kockázatát.

"Grönlandnak, a hegyvidéki gleccsereknek és az óceánok termikus kiterjedésének hozzájárulásával a tengerek és óceánok vízszintje akár 150 centiméterrel is megemelkedhet az évszázad végére" - mondta Levermann.
Az elmúlt 100 évben a vízszint mintegy 19 centiméterrel emelkedett.

(Forrás: mTI)