Hét évig feküdt élettelenül, aztán váratlanul megmozdult

Barlangi vakgőték
Vágólapra másolva!
Hét éven keresztül feküdt mozdulatlanul, ugyanazon a helyen egy ritka barlangi vakgőte – derítette ki egy kutatás.
Vágólapra másolva!

Korábbi tanulmányok már egyértelműen megállapították, hogy a barlangi vakgőték (vagy más néven emberhalak) igen sokáig, akár száz évig is elélhetnek, a Journal of Zoology című folyóiratban publikált új felfedezés viszont életmódjuk kevéssé ismert részleteire is rávilágít – írta az Independent.

Ezekhez a különös állatokhoz képest a lajhárok hiperaktívnak számítanak: a bosnyák barlangokban talált vakgőték tíz év leforgása alatt kevesebb mint 10 métert tettek csak meg.

A most talált egyed azonban minden lustasági rekordot megdönthetett, hét éven keresztül ugyanis teljesen mozdulatlanul feküdt a kövön. Megengedhetik maguknak ezt a kényelmet, hiszen természetes ellenségük nincs a barlangi környezetben, az éhezést is kiválóan tűrik, teljesen vakok, és komplett sötétségben tengetik mozgalmasnak nem mondható életüket. 12,5 évente egyszer párosodnak, ekkor számítanak egyedül mozgékonynak.

Barlangi vakgőték Forrás: Biosphoto/Remi Masson / Biosphoto/Remi Masson

Ha nagy ritkán táplálkoznak, a barlangi vakgőték rákokat, puhatestűeket, alkalomadtán rovarokat fogyasztanak. Mivel érzékenyek a környezet változására, bioindikátornak számítanak. A faj Európában, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovénia, Montenegró és Olaszország területén honos.