Koronavírus: az időseket és a betegeket sújtja leginkább a járvány

koronavírus, kórház, vuhan, kína
(200210) -- WUHAN, Feb. 10, 2020 (Xinhua) -- Medical staff check a patient's condition at a temporary hospital converted from "Wuhan Livingroom" in Wuhan, central China's Hubei Province, Feb. 10, 2020. In face of the outbreak of the novel coronavirus pneumonia epidemic, Wuhan authorities have transformed public venues such as exhibition centers and gymnasiums into temporary hospitals. The hospitals have a large capacity of treating patients with mild symptoms and play an important role in isolating the source of infection and cutting off the routes of infection during epidemic prevention. The first batch of patients was hospitalized on Feb. 5. (Xinhua/Xiong Qi)
Vágólapra másolva!
Több mint 44 ezer koronavírus-fertőzött adatainak elemzése alapján kutatók arra jutottak, hogy az esetek több mint 80 százalékában enyhe lefolyású a betegség, és a más betegségekben szenvedők és az idősek esetében a legnagyobb a vírusfertőzés kockázata - adta hírül a BBC hírportálja a koronavírus-járványról készült eddigi legátfogóbb tanulmány első, nyilvánosságra hozott részletei alapján.
Vágólapra másolva!

A kínai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CCDC) által készített vizsgálat jelentős kockázatot állapított meg az egészségügyben dolgozók körében is.

Elemzésük szerint Hupej tartományt sújtja leginkább a járvány. A tartományban a járvány miatti halálozási arány 2,9 százalékos, míg az ország többi részében 0,4 százalék, így a Covid-19 vírus országos halálozási rátáját 2,3 százalékra teszik a szakértők.

Elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról Forrás: MTI/AP/NIAID-RML/-

A kedden közzétett legfrissebb kínai adatok szerint Kínában eddig 72 436 ember betegedett meg, a halálos áldozatok száma 1868. Hétfőn 1886 új esetet és 98 újabb halálos áldozatot jegyeztek fel, több mint 90 százalékukat Hupej tartományban.

A kínai hatóságok szerint több mint 12 ezer fertőzött gyógyult meg.

A CCDC által a Chinese Journal of Epidemiology című folyóiratban közzétett tanulmány készítői a Kínában február 11-ig megbetegedett 44 672 igazoltan vírusfertőzött adatait vizsgálták.

Az esetek 80,9 százalékát írták le enyhe, 13,8 százalékát súlyos lefolyásúnak, és csak 4,7 százalékuk volt kritikus.

Orvosi stáb ellenőrzi egy beteg állapotát egy kínai kórházban Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Xiong Qi

A halálozási arány a 80 éves vagy idősebb korosztályban a legmagasabb, több mint 14 százalék. A kilenc év alatti gyerekek körében nem szedett halálos áldozatot a járvány. 39 éves korig a halálozási arány alacsony, a 40-es éveikben járók körében sem éri el a fél százalékot, az 50-eseknél meghaladja azt, a 60-asoknál 3 százaléknál magasabb, a hetvenes éveikben járóknál 8 százalék. Ami a nemek szerinti megoszlást illeti, jóval több férfi, mint nő halt meg a járványban: az előbbiek körében 2,8, utóbbiaknál 1,7 a halálozási arány.

A kutatók kimutatták, hogy az új koronavírus-fertőzésnek nagy a kockázata a más betegségekben szenvedők esetében, a legnagyobb a szív- és érrendszeri betegségekben, majd a diabéteszben, a krónikus légzőszervi betegségekben és a magas vérnyomásban szenvedőknél.

Az egészségügyben dolgozók közül 3019-en betegedtek meg, közülük 1716 eset bizonyítottan Covid-19-vírusfertőzés, február 11-ig, a vizsgálat határnapjáig öten haltak meg.

Kedden azt is bejelentették, hogy a járványban meghalt a vuhani Vucsang Kórház 51 éves igazgatója; az intézmény a járvány gócpontjában az egyik legfontosabb kórház.

A tanulmány szerint a megbetegedések számát mutató járványgörbe január 23. és 26. között csúcsosodott, február 11-ig lefelé mutat. Február 13-án kibővítették a kínai esetdefiníciót, ettől kezdve a klinikailag igazolt esetek laboratóriumi megerősítés nélkül is az igazolt esetek kategóriájába tartoznak.

A lefelé mutató tendencia a kutatók szerint azt jelenti, hogy működik a teljes városok elszigetelésére hozott intézkedés, és segíti a járvány megfékezését a fontos - a kézmosásról, a maszk viseléséről, az orvosi segítségnyújtás kéréséről szóló - információk közzététele sok-sok csatornán, valamint a több ágazatot érintő gyors reagálású csoportok bevetése.

A tanulmány szerzői azonban felhívják a figyelmet arra, hogy sokan most térnek vissza a kínai holdújév időszakának hosszú utazásaiból, és az országnak fel kell készülnie a járvány lehetséges újbóli felerősödésére.