Lázas beteget tömegből kiszűrő robotot fejlesztettek egy kínai egyetem kutatói, a robot gyártását már elkezdték Kínában, hogy segítsen az új koronavírus-járvány megfékezésében.

Mej Hszüe-szong, a nyugat-kínai Sanszi tartományban lévő Csiaotong Egyetem professzora elmondta, hogy kézi lázméréssel egyszerre csak egy ember testhőmérsékletét lehet ellenőrizni, a kutatócsoportja által kifejlesztett robot azonban kimutatja a tömegben lévő emberek testhőmérsékletét, és arcfelismerő rendszerével azonosítja azokat, akiknek magas lázuk van.

Az új koronavírus-járvány kitörése után a kutatók erőfeszítéseket tettek arra, hogy a robottechnológiát a hőtérképpel és -szűréssel kombinálva létrehozzák a robotot. Kifejlesztettek egy másik robotot is, amely ultraibolya fertőtlenítő eszközzel képes fertőtlenítést végezni - tette hozzá.

Lázas betegeket kiszűrő robotForrás: Csiaotong Egyetem

Mindkét robot alkalmazható repülőtereken, pályaudvarokon, kórházakban és más közterületen arra, hogy segítse a járvány megállítását, és hatékonyan fertőtlenítsen, csökkentve az emberek kitettségét a járványnak - magyarázta.

A robotokat egy hsziani technológiai cég kis mennyiségben legyártotta, és a teszteken bizonyították, hogy nagy pontossággal szűrik ki a lázas embereket.