India madárpopulációja jelentősen megfogyatkozott az elmúlt évtizedekben egy kormányjelentés szerint.

A legnagyobb mértékű csökkenés a sasok, keselyűk, poszátafélék és a költöző gázlómadarak számában mutatkozott - írja a BBC.com. A nemzeti madár, a kék páva vagy indiai páva (Pavo cristatus) populációja viszont jelentősen növekedett.

Az állatok számának visszaesése hátterében elsősorban a vadászat és az élettér csökkenése áll.

Szintén nagy veszélyt jelent a madarakra az elektromos vezetékekkel való ütközés is.
A jelentés, mely az első ilyen témájú átfogó tanulmány, két fő felmérésen alapul: a madárpopulációban az elmúlt 25 évben és az elmúlt 5 évben bekövetkezett csökkenést vizsgálta. 

Kék páva, vagy indiai páva (Pavo cristatus).Forrás: http://www.zoodebrecen.hu/index.php?mod=gal&id=23&lang=hu

"A hosszú távú méréshez csak 261 faj esetében voltak elérhető adatok, ezek 52 százalékánál esett vissza az egyedszám. A legutóbbi változások esetében 146 fajra vonatkozóan rendelkeztünk adatokkal, ezek csaknem 80 százalékánál következett be a populáció csökkenése" - mondta el Mysore Doreswamy Madhusudan, a Nature Conservation Foundation természetvédelmi szervezet alapítója.
Az adatok több mint tízmillió madárészlelésen - 15 ezer hivatásos madármegfigyelő feljegyzésein - alapulnak. Az információkat az eBird nevű globális adatbázisban összesítették.

A főbb városok helyi veréb (Passeriformes) populációja csökkent.Forrás: https://www.bbc.com/news/world-asia-india-51541741

Ezek szerint az ország egészében stabilnak mutatkozik a verébfélék állománya, a főbb városokban azonban csökkent a populációjuk. A költözőmadarak populációjában is enyhé csökkenés tapasztalható.
A jelentés szerint az 1990-es évek óta a keselyűk, a túzokok és más különleges futómadarak száma is drámaian csökkent.

Egyes fajok, például az olajzöld asztrild (Amandava formosa) száma elsősorban a madárkereskedelem miatt zuhant drámaian

- áll a jelentésben.
A veszélyeztetett csíkosfejű futómadarat (Rhinoptilus bitorquatus) pedig, melyet 138 évnyi kihagyás után 1986-ban fedeztek fel újra, megint nem észlelték 2008 óta.

A csíkosfejű futómadarat (Rhinoptilus bitorquatus) 138 évnyi kihagyás után 1986-ban fedeztek fel újra, de 2008 óta nem észlelik.Forrás: https://www.bbc.com/news/world-asia-india-51541741

Eközben viszont az erdei kuvikot (Athene blewitti), melyet 1997-ben fedeztek fel újra, egyre több helyszínről jelentik.
A kutatók hangsúlyozzák: a tanulmány önálló fajok krónikája, nem "India madárállományának általános egészségéről szóló" tanulmány.

(Forrás: MTI)