Arjan Jongeneel holland természetfotós épp Brazíliában fotózott, amikor egy különös jelenségre lett figyelmes. Két jaguár, egy nőstény és öt hónapos kölyke lépett ki a közeli erdőből a folyó irányába, és a fogaik között egy anakondát tartottak.

A két jaguárt és az anakondát Brazília délnyugati részén, Pantanal vizes vidékén, a Porto Jofre folyópartján sikerült lencsevégre kapni. Arjan Jongeneel szerint a nőstény foghatta el vacsorára az óriáskígyófélék családjába tartozó vízi kígyót és a képeken úgy tűnt, mintha a saját, körülbelül öt hónapos kölykével harcolt volna az ízletes csemege miatt.

Anya és kölyke a fogai között tartotta a hatalmas hüllőtForrás: Arjan Jongeneel

Már egy ideje követtük az impozáns nagymacskákat a folyó mentén, amelyek láthatóan prédára vadásztak – mesélte Arjan Jongeneel holland természetfotós a LiveScience tudományos online portálnak. – Hamarosan az anya és kölyke eltűntek egy bokorban, és néhány perc múlva hangos zajt hallottunk.

A fotósok türelmesen vártak, és néhány perc múlva a nőstény meg is jelent a folyó szélén. Lecsúszott a két méter magas partról a vízbe és a kölyök követte őt. A lesben álló kamerák csak ekkor vették észre, hogy az anyaállat tart valamit a szájában.

Egyfajta harc alakult ki a két állat közöttForrás: Arjan Jongeneel

Ahogy közelebbről megnéztük az állatot, akkor láttuk, hogy egy körülbelül öt méter hosszú, sárga anakonda – tette hozzá Jongeneel. – A következő pillanatban már a kölyök is megragadta a kígyót és egyfajta játékos harc kezdődött kettőjük között, miközben a zsákmányuk megpróbált szabadulni.

A jaguárok és anakondák összecsapását már több megfigyelés alátámasztotta. A harc kimenetele azonban a legtöbbször már kétesélyes, főként ha a nagymacska a a világ legnagyobb termetű kígyójával, a zöld anakondával találkozik. A sárga "kistestvér" viselkedése, zömök testfelépítése azonban sokban emlékeztet rá, ezért a csata végkifejlete mindig kérdéses.